Sprogimas

Energetikos ministras R. Masiulis: „Šiandien galime pagrįstai didžiuotis, kad esame stipri šalis“

Gruodžio 14 d., Lietuvos ir kaimyninių valstybių vadovai simboliškai įjungė tarptautines „LitPol Link“ ir „NordBalt“ elektros jungtis. Šios jungtys yra didžiausia investicija į Lietuvos elektros sistemą nuo nepriklausomybės atkūrimo.

Iškilmingoje ceremonijoje Valdovų rūmuose jungtis simboliškai įjungė Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, energetikos ministras Rokas Masiulis, Europos Komisijos narys Vytenis Povilas Andriukaitis, Latvijos premjerė LaimdotaStraujuma, Estijos premjeras TaaviRõivas, Lenkijos vicepremjerasMateuszasMorawieckis, Švedijos energetikos ministras IbrahimasBaylanasbei projektus įgyvendinusių Lietuvos, Lenkijos ir Švedijos elektros perdavimo sistemų operatorių vadovai.

„Šie metai Lietuvai prasidėjo labai simboliškai – savo rankose laikėme eurų banknotus, kuriuos dabar jau beveik metus vadiname savo valiuta. Prisiminkime, kas pavaizduota ant eurų banknotų. Tiltai, kurie jungia mūsų šalį su stipriomis ir patikimomis Europos partnerėmis. Metus baigiame taip pat simboliškai – atidarome du naujus tiltus, kurie sujungs Lietuvą su mūsų partneriais ir draugais Lenkija bei Švedija“, - kalbėjo energetikos ministras R. Masiulis.

Naujosios elektros jungtys ne tik padidins energetinį saugumą regione, bet ir duos apčiuopiamos ekonominės naudos visiems vartotojams. Kitąmet prognozuojamas elektros kainų mažėjimas. R. Masiulio teigimu, tai geriausias įrodymas, kad sutelktos pastangos padeda įveikti kliūtis ir galiausiai užtikrina teigiamą rezultatą.

„Šiandien galime pagrįstai didžiuotis, kad esame stipri šalis.Nuo pat pirmųjų nepriklausomybės dienų buvome stiprūs. Kai mus gąsdino ekonomine blokada, mes neišsigandome. Kai mus bandė gniuždyti dujų kainomis, mes sukūrėme konkurenciją rinkoje. Kai mus vadino energetinėmis salomis, mes statėme tiltus. Jei šiandien dar kas nors norės vadinti mus sala, turės pridurti: tai sala, kurią su partneriais jungia platūs ir patikimi tiltai“, - pridūrė energetikos ministras R. Masiulis.

Ministras taip pat paragino pasiekus puikių rezultatų nesustoti pusiaukelėje. Jau šiandien reikia ruoštislikusiam paskutiniam, bet labai svarbiam žingsniui visiškai užsitikrinti energetinį saugumą – Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais.

Naujoji 500 MW elektros jungtis „LitPol Link“ pirmą kartą istorijoje sujungia Lietuvos bei Lenkijos elektros sistemas ir sudaro sąlygas elektrai tekėti iš Vakarų į Baltijos šalis, ir atvirkščiai. Projektą nuo 2008 metų įgyvendino Lietuvos ir Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriai „Litgrid“ ir PSE.

Elektros kabelis „NordBalt“ tarp Lietuvos ir Švedijos yra viena ilgiausių povandeninių jungčių pasaulyje. Projektą kartu įgyvendina Lietuvos ir Švedijos elektros perdavimo sistemos operatoriai „Litgrid“ ir „Svenskakraftnät“.

Abi jungtys yra Baltijos jūros regiono valstybių energijos rinkų sujungimo plano (BEMIP) dalis. Pagal šį planą, sukūrus tinkamą energetikos infrastruktūrą Baltijos jūros regione tolimesnis žingsnis būtų Baltijos šalių elektros sistemų sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais.

Mantas Dubauskas

Ministro patarėjas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode