Sprogimas

Solidarizuodamasi su Ukraina, Lietuva išsiunčia keturis Rusijos diplomatus

keturisLietuva iš šalies išsiunčia keturis Rusijos diplomatus, paskelbusi juos nepageidaujamais asmenimis, penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM). 

Po tris Rusijos diplomatus išsiunčiančios pranešė ir Latvija bei Estija.

Anot jos, Lietuva tokį sprendimą priėmė „solidarizuodamasi su beprecedentę Rusijos karinę agresiją patiriančia Ukraina“.

Nota, skelbianti keturis Rusijos ambasados darbuotojus nepageidaujamais Lietuvoje už jų nesuderinamą su diplomato statusu veiklą, įteikta Rusijos ambasadoriui Lietuvoje Aleksajui Isakovui.

Jiems nurodyta palikti Lietuvą per penkias dienas.

„Lietuva pasmerkė Rusijos karinę invaziją ir išreiškė visišką palaikymą Ukrainai, kuri šiuo metu kovoja su Rusijos režimo pradėtu brutaliu karu prieš suverenią valstybę“, – teigiama ministerijos pranešime.

„Rusijos specialiosios tarnybos aktyviai dalyvauja, planuojant ir vykdant karinę invaziją prieš Ukrainą, keldamos grėsmę ne tik Ukrainos, bet ir Lietuvos saugumui“, – rašoma jame.

Rusijos vykdomi kariniai išpuoliai prieš civilius, civilinės paskirties objektus, ligonines, mokyklas, gimdymo namus, kultūrinius objektus yra karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmoniškumui, tvirtina Lietuvos diplomatinė tarnyba.

Anot URM, Lietuva ragina Rusiją grįžti į tarptautinės teisės vėžes, sustabdyti kruviną karą ir civilių kančias, išvesti okupacinę kariuomenę iš visos Ukrainos teritorijos.

Penktadienį Latvijos užsienio reikalų ministerija taip pat pranešė iš šalies išsiunčianti tris diplomatus, kurie paskelbti nepageidaujamais asmenimis. 

„Šių asmenų veikla po diplomatine priedanga nesuderinama su jų diplomatiniu statusu ir daro žalą Latvijos Respublikai“, – paskelbė ministerija.

Estijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Rusijos ambasadorių Estijoje ir taip pat įteikė diplomatinę notą, kurioje teigiama, kad trys Rusijos ambasados ​​diplomatai paskelbti nepageidaujamais asmenimis.

Anksčiau penktadienį Bulgarija taip pat paskelbė išsiunčianti dešimt Rusijos diplomatų iš šalies.

Autoriai: Saulius Jakučionis, Jurgita Andriejauskaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode