Parama dėkojame




Sprogimas

Seime pasipylė siūlymai drausti Georgijaus juostą ir simbolį „Z“

juostaTrečiadienį Seime registruoti du panašūs siūlymai bausti už Georgijaus juostos ir invazijos į Ukrainą simbolio „Z“ demonstravimą.

Konservatorė Paulė Kuzmickienė siūlo papildyti Administracinių nusižengimų kodeksą, kad baudos būtų skiriamos ne tik už nacistinių, komunistinių, bet ir kitų autoritarinių režimų simbolių (dvispalvės juodai oranžinės Georgijaus (Šv. Jurgio) juostos, raidžių „Z“ ir (arba) „V“)“ platinimą bei demonstravimą.

Anot projekto, už tai būtų baudžiama nuo 300 iki 700 eurų. Juridiniams asmenims ši bauda siektų iki 1,2 tūkst. eurų.

P. Kuzmickienė BNS sakė, kad šis projektas parengtas bendradarbiaujant su Vyriausybe, policija, kitomis institucijomis. Jos teigimu, sutarta dėl formuluotės, kuri būtų įgyvendinama.

Pasak parlamentarės, pasirinkta platesnė sąvoka – „autoritariniai režimai“, kad ji paimtų daugiau simbolių.

„Nors ir pavardijame tuos simbolius, suprantame, kad tokių simbolių, raidžių, elementų gali atsirasti ir daugiau, todėl pasirinkta tokia formuluotė“, – BNS sakė P. Kuzmickienė.

Projektą, kuriuo siūloma Rusijos naudojamą Georgijaus juostą bei invazijos į Ukrainą simbolį „Z“ prilyginti nacistiniams ir komunistiniams simboliams, trečiadienį registravo ir grupė Seimo narių iš valdančiųjų bei opozicinių frakcijų.

Pagal jų parengtas įstatymų pataisas, šių simbolių nebūtų galima naudoti viešuose renginiuose, susirinkimuose, o už tai padarius grėstų bauda.

Parlamentarai siūlo Susirinkimų įstatymą papildyti, kad susirinkimo ar pavienio asmens akcijos metu draudžiamas „dvispalvės juodai oranžinės Georgijaus (Šv. Jurgio) juostos, Rusijos Federacijos karinių pajėgų simbolio „Z“, šių simbolių pagrindu sudarytų vėliavų, ženklų ar klaidinamai panašių ženklų naudojimas platinimas, naudojimas (...) arba kitoks demonstravimas“.

Jie siūlo už šios nuostatos nesilaikymą skirti 300–500 eurų baudą.

Dabar Susirinkimų įstatymas draudžia rodyti Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR vėliavas, herbus, uniformas, nacistinių ar komunistinių organizacijų simbolius, atlikti nacistinės Vokietijos, SSRS ar Lietuvos SSR himnus.

Pasak šios pataisos iniciatorių Laisvės frakcijos narės Monikos Ošmianskienės ir socialdemokrato Lino Jonausko, Rusijos karo Ukrainoje kontekste Georgijaus juosta ir Rusijos karinių pajėgų invazijos ženklas „Z“ tampa ne tik propagandos, bet ir agresijos simboliu.

„Jau ne vienus metus kalbama apie Georgijaus juostos draudimą. Ji yra tapusi propagandos, penktosios Rusijos kolonos Lietuvoje įrankiu provokuoti, skaldyti, kiršinti žmones, agresijos ir smurto simboliu, kuris nieko neturi bendro su pagarba Antrajame pasauliniame kare žuvusiųjų pagerbimu“, – sakė L. Jonauskas.

Lietuvoje segint Georgijaus juostas galima pamatyti kasmet gegužės 9-ąją Antakalnio kapinėse Vilniuje per žuvusiųjų Antrajame pasauliniame kare atminimo pagerbimą.

Anot M. Ošmianskienės, „Z“ simbolis plinta ne tik kaip Rusijos karo veiksmų paramos ženklas, bet ir kaip gąsdinimo priemonė.

„Propagandos paveikti Rusijos gyventojai piešia „Z“ raidę ant savo automobilių, šis ženklas atsiduria ant Rusijos sportininkų varžybų aprangos, o nepalaikantieji Putino vykdomo karo sulaukia jo ant savo durų. „Z“ raidė taip pat buvo naudojama serbų per prorusišką demonstraciją Belgrade, o Lietuvoje po Rusijos invazijos į Ukrainą tokiu simboliu jau pradedamos žymėti sienos. Negalima leisti, kad Rusijos propaganda pasiektų savo tikslą ir tokiu ženklu būtų terorizuojami draugiški Ukrainai verslai, gyventojai ar vykdomos įvairios provokacijos“, – sakė M. Ošmianskienė.

Lietuvos Seime anksčiau būta ne vieno siūlymo uždrausti Georgijaus juostas, tačiau jie reikiamo palaikymo nesulaukdavo.

Georgijaus arba šventojo Jurgio juosta buvo vienas iš carinės Rusijos kareivių apdovanojimo ženklų, tačiau į valdžią atėjus bolševikams tapo nebepageidaujamas. Juostelės vėl prisimintos Antrojo pasaulinio karo metais, atkūrus vadinamuosius gvardijos dalinius – tuomet leista pasižymėjusiems kareiviams nešioti Georgijaus ordinus. Sovietmečiu šis simbolis vėl nustumtas į periferiją, o 2005-aisiais minint 60-ąsias Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją metines, jis imtas naudoti Rusijos valstybės mastu.

Simbolis – raidė „Z“ – atsirado pastaruoju metu, Rusijai pradėjus karinę invaziją į Ukrainą.

Rusijos gynybos ministerija kovo pradžioje paaiškino, kad ant karinės technikos rašomas simbolis „Z“ reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o simbolis „V“ – „Sila v pravde“ („Jėga yra tiesoje“) ir „Zadača budet vypolnena“ („Užduotis bus įvykdyta“).

Redaktorė Jūratė Skėrytė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode