Sprogimas

R. Šimašius: jokių leidimų gegužės 9-osios renginiams nebus

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sako, kad savivaldybė neišduos jokių leidimų gegužės 9-ąją įprastai Antakalnio kapinėse, prie sovietų karių memorialo vykstantiems renginiams.

Jis teigė siekiantis neleisti, jog čia vyktų „politinės manifestacijos“, Rusijai tęsiant invaziją Ukrainoje.

„Jokių leidimų tam neišdavinėsime. Negalime atsakyti už kiekvieną žmogų, tik galiu pasakyti, kad jokių leidimų nebus išdavinėjama. Jei kas nors nori švęsti Antrojo pasaulinio karo pabaigą, tam yra gegužės 8 diena“, – BNS šią savaitę sakė R. Šimašius.

Gegužės 9-ąją rusai įprastai mini pergalės prieš nacistinę Vokietiją dieną. Vakarų pasaulis Antrojo pasaulinio karo pabaigą pažymi gegužės 8-ąją.

Meras patikino, kad ir anksčiau šių minėjimų Antakalnio kapinėse organizatoriai ne visada kreipdavosi dėl renginio suderinimo, tačiau šįkart žadama žiūrėti atidžiau.

„Tai, kad yra kapinės, nereiškia, kad kapinėse galima daryti politinį mitingą. Akivaizdu, kad tai yra vaikščiojimas ant ribos. Turiu omenyje mitingą, kuris būdavo su ambasadoriumi – tai būdavo ne šiaip pagerbimas. Teisėto pagrindo tam neišduosime, ką darys policija – atskira kalba“, – sakė jis.

R. Šimašius taip pat tikisi, kad Seimas iki šios datos priims sprendimus dėl Rusijos karo Ukrainoje simboliais tapusių raidės „Z“ ir Georgijaus juostelės draudimų.

Savivaldybės atstovai BNS taip pat informavo, kad šiuo metu jokių prašymų dėl renginių gegužės 9-ąją nėra gauta, o neorganizuotam žmonių rinkimuisi į kapines leidimų nereikia, tačiau dėl konkrečių sprendimų dar žadama konsultuotis su teisėsauga.

Tačiau savivaldybės teisės aktai numato, kad jeigu organizuojamas minėjimas ar kitas renginys, organizatoriai turi ne vėliau nei prieš tris darbo dienas iki renginio pateikti pranešimą Vilniaus miesto savivaldybės administracijai. 

Tai galioja tik tiems renginiams, kurių metu nevykdoma komercinė veikla, neribojamas transporto priemonių eismas, neorganizuojamas koncertas ir renginys netrukdo miesto ar valstybinės reikšmės renginiams.

Tuo metu, jeigu renginys neatitinka šių reikalavimų, organizatoriai turi pateikti Vilniaus miesto savivaldybės administracijai prašymą ne vėliau kaip 20 darbo dienų iki renginio, tuomet prašymas yra svarstomas.

„Vilniaus miesto savivaldybė svarsto įvairius, tinkamiausius šiam laikui, sprendimus, pirmiausia vertindama Rusijos karo Ukrainoje kontekstą. Planuojama konsultuotis ir su teisėsaugos bei specialiosiomis tarnybomis. Sprendimas bus artimiausią savaitę, apie jį iškart pranešime“, – teigia savivaldybė.

Valstybės saugumo departamentas įspėjo, kad gegužės 9-ąją sovietų karių kapinėse rengiant paminėjimus neatmestina, jog gali kilti „provokacijų ar smurtinių incidentų“. 

Šiuos paminėjimus įvairiuose Lietuvos miestuose kasmet organizuoja rusų diplomatai kartu su Rusijos tėvynainių atstovais.

Šių renginių metu įprastai susirenka keli šimtai žmonių, įsisegusių Georgijaus juosteles, kurias šiuo metu dėl karo Ukrainoje Seimas ruošiasi uždrausti. Už jų dėvėjimą, taip pat Rusijos karo Ukrainoje simbolio „Z“ naudojimą, grėstų administracinė atsakomybė.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode