Sprogimas

I. Šimonytė: rusiško pasaulio triumfo arka – griuvėsiai, nuodėguliai, nukankinti žmonės

rusiskoRusiškojo pasaulio triumfo arka yra griuvėsiai, nuodėguliai ir nukankinti žmonės, sako premjerė Ingrida Šimonytė, grįžusi po vizito Ukrainoje.

Ji pirmadienį lankėsi Kyjive ir Ukrainos sostinės prieigose esančioje Borodiankoje – miestelyje, iš kurio buvo išstumtos Rusijos pajėgos.

„Borodiankoje yra toks daugiabutis – šiaip tie daugiabučiai, į kuriuos pataikė raketos, jie paprastai du kraštai stovi, o vidurys išmuštas. O tas daugiabutis taip labai keistai išsprogdintas: tarsi kraštai stovi, bet viršuje du aukštai tokie tarsi pakibę“, – žurnalistams Seime antradienį sakė I. Šimonytė.

„Taip atrodo russkij mir (rusiškojo pasaulio) triumfo arka: tai yra griuvėsiai, nuodėguliai ir nukankinti, nuskriausti žmonės“, – pridūrė ji.

„Emociškai tai yra labai sunku matyti, bet aš puikiai suprantu, kad tai, ką aš mačiau, yra turbūt tiktai maža dalelė to, ką matė pirmi įžengę į miestą, ir tikrai maža dalelė to, ką patyrė patys žmonės, kurie ten buvo“, – kalbėjo ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė sakė, jog šiuo metu miestelyje daug kas jau aptvarkyta, tačiau ir pati bendraudama su gelbėtojais matė, kaip tuo metu iš vieno rūsio buvo traukiami žuvusiųjų kūnai.Anot premjerės, Rusija Ukrainoje nepaiso susitarimų, susijusių su humanitariniais koridoriais. Apie sudėtingą situaciją I. Šimonytė teigė išgirdusi iš vicepremjerės Irinos Vereščiuk, kuri yra atsakinga už derybas su Rusija dėl humanitarinių koridorių ir galimybių evakuoti moteris ir vaikus. 

„Iš to, ką pasakojo, tiesiog galima konstatuoti paprastą dalyką, kad jokių susitarimų Rusija nesilaiko. Žinoma, kad tarptautinė bendruomenė reikalaus galimybės ištirti šitas žinias, bet kiek galima bus padaryt praktiškai, žinant kaip elgiasi Putinas ir jo kareiviai, visi turintys antpečius ir karinius laipsnius, sunku įsivaizduoti gerą valią toje pusėje. Jei geros valios būtų, nebūtų cheminio ginklo naudojimo“, – teigė I. Šimonytė. 

Rusijos pajėgos daugiau nei prieš savaitę atsitraukė iš Ukrainos šiaurinių sričių, kad persigrupuotų rytuose. Jų paliktose teritorijose žiniasklaida ir tyrėjai fiksavo šiurpius civilių nužudymų ir sugriautų pastatų atvejus.

Ukrainos duomenimis, šalia Kyjivo, įskaitant prie sostinės esančius Bučos, Irpinės miestelius, rasta apie 1,2 tūkst. kūnų.

Dalis nužudytųjų buvo surištomis rankomis – šie daugiausiai iš Bučos pasaulį apskrieję vaizdai tapo Ukrainoje kariaujančių rusų pajėgų žiaurumo simboliu.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Jurgita Andriejauskaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode