Sprogimas

Lietuvos medikai jau pakeliui į Ukrainą

pakeliuiŠiandien į Kijevo regioną išvyko 24 Lietuvos medikai. Misijos tikslas – padėti karo Ukrainoje išvargintiems medikams pasirūpinti nuo Rusijos agresijos nukentėjusiais civiliais gyventojais. Planuojama, kad Lietuvos medikai Ukrainoje bus dvi savaites.

Išlydėdamas Lietuvos medikų komandą, ministras Arūnas Dulkys pabrėžė, kad yra labai laukiami kolegų ukrainiečių ir, svarbiausia, pacientų.

„Tai yra pirmoji tokia misija, yra įvairių individualių iniciatyvų, o ši suderinta su Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija. Pasireiškia pandeminis nuovargis, karo nuovargis – kai kitiems jėgos senka, jūs [Lietuvos medikai – past.] padedate čia ir dabar. Baigiasi sprintas, prasideda maratonas. Šį maratoną atlaiko tik artimiausi draugai. Lietuva yra tikri draugai“, – kalbėjo ministras susirinkusiesiems.

Ukrainos ambasadoriaus Lietuvoje Petro Bešta teigimu, kiekvieno šiandien vykstančiojo misija yra vienu ar kitu būdu išsaugoti gyvybes bei suteikti paramą, asistuoti ten esantiesiems.

„Svarbiausia padėti ten esantiems medikams išsaugoti kuo daugiau gyvybių“, – teigė ambasadorius dėkodamas Lietuvos medikams už drąsų sprendimą.

Iš Lietuvos išvyko dvi suformuotos medikų grupės: kiekvienoje iš jų yra po 4 gydytojus ir 8 slaugytojus. Kartu su medikais Ukrainą pasieks ir vaistinių preparatų bei medicinos priemonių, įskaitant operacijoms reikalingas priemones, krovinys. Jie bus pristatyti į gydymo įstaigas, kuriose dirbs Lietuvos medikai.

Vaistinius preparatus ir medicinos priemones skyrė Respublikinė Vilniaus universitetinė ligoninė, Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninė Kauno klinikos, Respublikinė Klaipėdos ligoninė, Respublikinė Šiaulių ligoninė, Marijampolės ligoninė, Biržų ligoninė, UAB „SK Impeks Medicinos diagnostikos centras“ ir Lietuvos anesteziologų-reanimatologų draugija. Savo indėlį skyrė ir privatus sektorius: krovinyje į Ukrainą keliauja UAB „Limedika“, MB „Globexa AAA“, UAB „Bonameda“, UAB „Skirgesa“, UAB „Graina“ ir UAB „Kavita“ dovanoti vaistiniai preparatai ir medicinos priemonės.

Į Lietuvos medikų misijos į Ukrainą pasirengimo ir kelionės koordinavimo procesą aktyviai įsitraukė Ekstremalių sveikatai situacijų centras bei Lietuvos ambasados Ukrainoje komanda. Patogiu medikų nuvežimu bei vaistinių preparatų ir priemonių transportavimu pasirūpino Susisiekimo ministerija. Visi vykstantieji medikai apdrausti kelionių draudimu – juo savo lėšomis pasirūpino draudimo bendrovė „Lietuvos draudimas“.

Ministerija dėkoja visiems prisidėjusiems, kad ši iniciatyva iš idėjos taptų realia ir svaria pagalba Ukrainai šiuo sudėtingu metu.

Primename, kad Sveikatos apsaugos ministerija jau pirmosiomis brutalaus ir nepateisinamo Rusijos Federacijos karo dienomis pakvietė Lietuvos medikus padėti kolegoms Ukrainoje. Daugiau nei 300 – tiek drąsių medikų vos per kelias dienas pareiškė norą padėti nuo karo kenčiantiems ukrainiečiams. Tarp jų – medicinos studentai, slaugytojai, slaugytojų padėjėjai, odontologai, kineziterapeutai, ergoterapeutai, visuomenės sveikatos specialistai ir paramedikai. Prisidėti norą taip pat pareiškė Lietuvos medikai, dirbantys Danijoje, Norvegijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje.

Slava Ukraini!

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode