RETRO

Seimas apsispręs dėl tikslinamo biudžeto ir NPD didinimo

npdParlamentarai antradienį ketina patvirtinti tikslinamą 2022-ųjų metų biudžetą – Vyriausybė pirmadienį nutarė nepritarti kai kurių Seimo narių pasiūlymams, todėl projektas lieka toks pat, koks grįžo Vyriausybei po paskutinio svarstymo Seime.  

Taip pat Seimas balsuos, ar neapmokestinamąsias pajamas (NPD) nuo liepos pradžios didinti 80 eurų iki 540 eurų – jos didėtų mažiausiai uždirbantiems gyventojams, kurių metinės pajamos neviršija vieno vidutinio darbo užmokesčio (VDU) –  maždaug 1679 eurų.   

Tačiau Seimas dar balsuos ir dėl „darbiečių“, socialdemokratų ir „valstiečių“ siūlymų NPD suvienodinti su minimalia alga bei šį dydį taikyti platesniam ratui – gaunantiems ir didesnes pajamas negu VDU. 

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas įsitikinęs, kad patikslintas biudžetas Seime bus patvirtintas be pakeitimų.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė anksčiau sakė, kad koreguojant biudžetą bandoma sušvelninti infliacijos pasekmes, kompensuoti gyventojams itin dideles dujų ir elektros kainas, teikti pagalbą karo pabėgėliams iš Ukrainos bei palaikyti geležinkelių infrastruktūrą ir šalies saugumą. 

Prezidentas Gitanas Nausėda yra sakęs, kad parama žmonėms vėluoja bent pusę metų. 

Vyriausybė pirmadienį nepritarė paskutiniams prašymams rasti papildomą finansavimą  – opozicija siūlė numatyti beveik 40 mln. eurų slėptuvių įrengimui ar remontui bei nuo pandemijos ir karo Ukrainoje pasekmių nukentėjusiam žemės ūkiui,  

Tikslinamame biudžeto projekte numatyta 973 mln. eurų skirti antiinfliacinėms priemonėms, iš jų 570 mln. eurų – kompensuoti gyventojams dalį smarkiai išaugusių dujų ir elektros kainų. 

2022-ųjų valstybės biudžetas šiemet keičiamas jau antrą kartą – pirmą kartą papildomas finansavimas buvo numatytas krašto apsaugai. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode