Sprogimas

Dėl duomenų atvėrimo ir panaudojimo Lietuva užima paskutinę vietą ES – tyrimas

atverimoLietuva yra tarp prasčiausiai viešajam interesui svarbius duomenis atveriančių ir panaudojančių Europos Sąjungos (ES) šalių, rodo pasaulinis duomenų barometras.

Šiame pirmą kartą atliktame tyrime Lietuva gavo 37 balus iš 100 galimų ir regione kartu su Graikija ir Malta užima paskutinę, 26, vietą, trečiadienį pranešė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (TILS).

Bendras regiono, į kurį įeina Lietuva, Australija, Izraelis, JAV, Jungtinė Karalystė, Kanada, Naujoji Zelandija ir 19 kitų Europos Sąjungos šalių, vidurkis – 52 balai. Tai yra aukščiausią vertinimą gavęs pasaulio regionas. 

Daugiausiai balų vertinime gavo JAV (68 balai), Estija (67 balai), Prancūzija (66 balai) bei Naujoji Zelandija (66 balai). Mažiausiai – Turkmėnistanas (6 balai), Haitis (8 balai) ir Mozambikas (10 balų).  

Anot pranešimo, mažiausiai balų Lietuva surinko vertinant duomenų apie įmones prieinamumą ir panaudojimą (septynis iš 100 galimų). Šioje teminėje srityje Lietuva atrodo prasčiausiai iš visų vertintų ES valstybių, regione užima 26 vietą.  

Daugiausiai balų Lietuva surinko viešųjų pirkimų duomenų srityje – 72 iš 100 galimų, užėmė penktą vietą regione. Sveikatos ir COVID-19 duomenų srityje Lietuva gavo 50 balų ir užėmė 21 vietą, viešųjų finansų – 39 balus ir 25 vietą, žemės valdymo – 28 balus ir 18 vietą, politikos skaidrumo – 27 balus ir 21 vietą, klimato politikos – dešimt balų ir 23 vietą.    

„Šio tyrimo žinutė aiški – turime pasitempti. Akivaizdu, kad naujasis skaidrumo standartas grįstas atvertais ir visuomenei lengvai prieinamais viešojo sektoriaus duomenimis. Labai norėčiau, kad šio tyrimo rezultatai paskatintų valstybės tarnautojus ir politikus atsikratyti tabu ir atverti įmonių, jų savininkų bei kitus šalies ekonomikai ir viešajam interesui svarbius duomenis“, – sakė TILS vadovas Sergejus Muravjovas. 

Pasaulinis duomenų barometras apžvelgia 109 valstybių duomenų valdyseną, pajėgumus, duomenų prieinamumą ir panaudojimą visuomenės labui skirtingose tematinėse srityse.

Tai yra organizacijų „Data for Development (D4D.net)” ir ILDA iniciatyva.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode