Sprogimas

Ministrė A. Bilotaitė: grėsmių atveju pareigūnai turi būti tinkamai aprūpinti

pareigunaiVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su Policijos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Viešojo saugumo tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovais aptarė būtinybę užtikrinti vidaus reikalų sistemos pareigūnų aprūpinimą ir parengtį galimoms karinėms ir hibridinėms grėsmėms.

Ministrė A. Bilotaitė sudarė darbo grupę, kuri rengia vidaus reikalų statutinių įstaigų užduočių ir pareigūnų aprūpinimo standarto gaires. Atsižvelgiant į pasikeitusį grėsmių intensyvumą regione ir pirmines agresijos prieš Ukrainą pamokas, naujas standartas padės sudaryti prielaidas geriau apsaugoti pareigūnus bei gyventojus. Iškilus grėsmėms, statutinės įstaigos privalo dalyvauti valstybės gynyboje, aktyviai prisidėti užtikrinant nacionaliniam saugumui svarbių įrenginių, turto ir objektų fizinę apsaugą, viešąją tvarką, gyventojų perspėjimą apie pavojus, jų paiešką ir gelbėjimą.

„Ukrainos patirtys įpareigoja mus laiku ir tinkamai pasirūpinti savo pareigūnų saugumu. Neteisėtų migrantų krizės metu būtent statutinės tarnybos buvo pirmąja reagavimo grandimi. Galimų karinių ir hibridinių grėsmių atveju joms taip pat tektų svarbus gynybinis vaidmuo. Dabartinė pareigūnų ekipuotė ir ginkluotė yra pritaikyta taikos metui, todėl atsižvelgdami į geopolitinę situaciją privalome galvoti apie grėsmes atitinkantį pareigūnų aprūpinimą. Naujam pareigūnų aprūpinimo standartui privalome rasti lėšų jau kitų metų valstybės biudžete“, – teigia ministrė A. Bilotaitė.

Darbo grupė taip pat vertina ginkluotės, specialiųjų apsaugos priemonių ir individualaus pareigūnų aprūpinimo poreikius pagal statutinėms įstaigoms nustatytus vaidmenis valstybės lygio ekstremalių situacijų, nepaprastosios padėties, mobilizacijos bei karo padėties atvejais.

Kiekviena vidaus reikalų statutinė institucija planuoja nusimatyti vidinį rezervą, kad galėtų efektyviai veikti atitinkamo teisinio administracinio režimo atveju. Planuojami ištekliai, kad Valstybės sienos apsaugos tarnybos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai galėtų atlikti šalies ginkluotos gynybos užduotis, o Policija, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas bei Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba tinkamai atliktų savo pagrindines viešojo saugumo užtikrinimo funkcijas ir kitas svarbias veiklas.

Darbo grupė taip pat rengia gyventojų pasirengimo galimoms grėsmėms gaires. Jose numatyti gyventojų pasirengimo etapai, veiksmai, visuomenės informavimo bei komunikacinės gairės.

Kitų metų valstybės biudžete Vidaus reikalų ministerija sieks užtikrinti finansavimą pareigūnų aprūpinimui ir parengimui dalyvauti ginkluotoje šalies gynyboje bei hibridinių grėsmių atrėmime, taip pat civilinės saugos stiprinimui ir nuosekliam statutinių pareigūnų atlyginimų didinimui.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode