Parama dėkojame




Sprogimas

Minint trėmimų Lietuvoje pradžią, G. Nausėda sako, kad Rusija tai kartoja Ukrainoje

kartojaLietuvoje minint Gedulo ir vilties dieną, prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad Rusija trėmimų istoriją kartoja Ukrainoje.

„Tragišku keliu, kurį mums simbolizuoja Birželio 14-oji, šiandien žengia daugiau nei milijonas ukrainiečių, išblaškytų po šalį agresorę – Rusiją“, – minėjime pirmadienį teigė šalies vadovas.

„Kiek jų sugrįš į gimtinę? Kas apgins ir grąžins Ukrainai našlaičius ir beglobius vaikus, į kuriuos jau tiesiasi kruvinos rankos?“ – retoriškai klausė jis.

Prieš 81-erius metus birželio 14-ąją šalį okupavę sovietai pradėjo masinius gyventojų trėmimus į Sovietų Sąjungos gilumą.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro duomenimis, per keletą dienų 1941 metų birželį į gyvulinius vagonus sugrūsta ir iš Tėvynės išvežta apie 18 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Kyjivas skelbia, kad Rusija panašiai elgiasi ir Ukrainoje, kur iš užimtų teritorijų gyventojai per prievartą išvežami į Rusiją.

„Negalime taikstytis su smurto ir melo viešpatavimu. Todėl šiandien, pagerbdami masinių trėmimų Lietuvoje aukas, kiekvienas naujai atraskime savyje kovotojų dvasią. Tegul mus visus sutelkia ryžtas branginti laisvę ir priešintis neteisybei“ – kalbėjo G. Nausėda.

Prezidentas antradienį dalyvavo minėjime, skirtame Gedulo ir vilties bei Okupacijos ir genocido dienoms atminti, Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonijoje, pagarbos eisenoje.

Jis taip pat padėjo gėlių prie paminklo politiniams tremtiniams ir kaliniams, dalyvavo istorinės atminties akcijoje „Ištark, išgirsk, išsaugok“.

„Šią dieną pagerbiame tėvynainius, kurie lyg tas ryškiausias žiedas buvo jėga nuskinti iš mūsų Lietuvos. Gedime tremtinių, kurie pražuvo svetimoje žemėje, užuot prisidėję prie artimųjų, bendruomenių ir visos tėvynės gerovės kūrimo. Prisimename tuos, kurie grįžo, praradę viską, išskyrus Lietuvos laisvės idėją ir gyvenimą, kurį teko kurti iš naujo“, – sakė šalies vadovas.

1940 metų birželio 15 dieną Sovietų Sąjunga okupavo Lietuvą. Per šią okupaciją iš viso įkalinta ir ištremta 280 tūkst. Lietuvos piliečių.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode