Sprogimas

Trys iš keturių gyventojų nepritaria narkotikų dekriminalizavimui – LRT/Baltijos tyrimai

narkotikuTrys iš keturių Lietuvos gyventojų nepritaria mažo kiekio narkotinių medžiagų dekriminalizavimo projektui, rodo trečiadienį LRT paskelbta „Baltijos tyrimų“ apklausa.

Kaip nurodo tyrimą užsakiusi LRT, apklausos dalyvių buvo klausta, ar jie sutinka su Seime svarstomu projektu, kuriuo siūloma atsisakyti baudžiamosios atsakomybės už nedidelio kiekio narkotinių medžiagų laikymą be tikslo jas platinti.

Apklausoje 45 proc. respondentų nurodė, kad visiškai nesutinka su dekriminalizavimo projektu, o dar 29 proc. pasirinko variantą „greičiau nesutinku“. 4 proc. apklausos dalyvių nurodė, kad projektui visiškai pritaria, o 14 proc. teigė, kad greičiau pritaria. Likę 8 proc. respondentų arba į klausimą neatsakė, arba nurodė, kad neturi nuomonės.

Adekriminalizavimo projekto labiau linkusios nepalaikyti moterys – teigiamai apie projektą pasisakė 16 proc. apklaustų moterų, o 77 proc. jų buvo prieš. Tuo metu projektui pritariantys teigė 22 proc. vyrų, o 70 proc. jų sakė nepalaikantys dekriminalizavimo projekto.

Apklausa taip pat parodė, kad daugiausia palaikiančiųjų baudžiamosios atsakomybės už mažą kiekį narkotinių medžiagų atsisakymą yra tarp jaunimo. Amžiaus grupėje nuo 18 iki 29 metų palankiai apie projektą pasisakė 35 proc. respondentų, prieš buvo 55 procentai. Žmonių, kurių amžius yra nuo 30 iki 49 metų grupėje, pritarimas jau mažesnis – dekriminalizavimui pritaria 25 proc. šios grupės atstovų, nepritaria 69 proc.

Mažiausias pritarimas dekriminalizavimui matyti 50 metų ir vyresnių gyventojų amžiaus grupėje. Iš viso projektui pritaria 10 proc. šiai amžiaus grupei priklausančių žmonių, nepritaria 82 proc., likę neatsakė arba neturėjo nuomonės.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą LRT užsakymu atliko visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai“ liepos 12–28 dienomis. Asmeninio interviu metodu buvo apklaustas 1 021 pilnametis gyventojas.

ntakd.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode