Sprogimas

Nuo pirmadienio į Lietuvą neįleisti 26 Rusijos piliečiai – VSAT


pilieciaiNuo pirmadienio vidurnakčio iki antradienio aštuntos valandos ryto į Lietuvą neįleisti 26 Rusijos piliečiai, BNS antradienį informavo Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

VSAT vado pavaduotojas Antanas Montvydas LRT radijui anksčiau antradienį teigė, kad nuo pirmadienio vidurnakčio, kai Lietuva pradėjo taikyti griežtesnę Rusijos piliečių įleidimo tvarką, iki antradienio 6 ryto į šalį buvo atvykę 1461 Rusijos piliečiai.

Pasak jo, Kybartų ir Medininkų pasienio kontrolės punktuose buvo neįleisti septyni rusai, Lavoriškėse – keturi, Raigardo punkte – du, kituose punktuose – po vieną.

Šešiais atvejais vizas išdavė Lietuva, po keturias – Prancūzija ir Vokietija, trys neįleisti Rusijos piliečiai vyko su Lenkijos išduotomis vizomis, po du – su Austrijos, Graikijos, Vengrijos ir Italijos.

Anot A. Montvydo, konfliktų tarp pareigūnų ir neįsileistų asmenų pasienio punktuose nekilo.

„Konfliktinių situacijų nefiksavom. Jie supranta mūsų priimtus sprendimus ir vyksta atgal į savo šalį iš kurios atvyko“, – sakė jis.

Vado pavaduotojo teigimu, neoficialiomis žiniomis Latvija per tą patį laikotarpį neįleido trijų Rusijos piliečių. 

VSAT duomenimis, vien per praėjusią parą į šalį atvyko 1159 Rusijos piliečiai – beveik dukart mažiau, nei prieš savaitę, kai atvyko 2141 asmenys.

Nuo pirmadienio į Baltijos valstybes ir Lenkiją įleidžiami tik Vyriausybės patvirtintus kriterijus atitinkantys asmenys: Rusijos diplomatai, disidentai, pervežimo bendrovių darbuotojai, ES piliečių šeimų nariai, taip pat Šengeno zonos valstybių leidimus gyventi ar ilgalaikes nacionalines vizas turintys rusai.

Taip pat Rusijos piliečiai toliau galės per Lietuvą tranzitu traukiniais keliauti į Kaliningrado sritį ir iš jos.

Draudimas įleisti Rusijos piliečius numatytas Seimo priimtame nutarime dėl nepaprastosios padėties paskelbimo Rusijos ir Baltarusijos pasienyje. Jis galios mažiausiai iki gruodžio 16 dienos imtinai.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, atsisakydami įleisti kriterijų neatitinkantį Rusijos pilietį į Lietuvos teritoriją, turės teisę panaikinti arba atšaukti jo vizą.

Autoriai: Paulius Perminas, Ignas Jačauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode