Sprogimas

R. Pocius: kompensacijas už elektrą ir dujas skaičiuoja Vyriausybė

pociusValstybinei energetikos reguliavimo tarybai (VERT) prognozuojant, kad reguliuojama elektros kaina buitiniams vartotojams 2023 metais gali siekti 64 centus už kilovatvalandę – beveik dukart daugiau negu dabar, o  dujų kaina – 3,75-4,15 euro už kubinį metrą – 2,6-2,8 karto daugiau, VERT vadovas teigia negalintis atsakyti, kokios valstybės kompensacijos kitąmet galėtų būti mokamos gyventojams. 

Jo teigimu, kompensacijas skaičiuoja ir sprendimus dėl jų priima Vyriausybė, o VERT teikia tik informaciją apie galimas kainas bei vartojimą. 

„VERT neskaičiuoja kompensacijų. Lygiai taip pat ir komitete (Seimo Biudžeto ir finansų komitete – BNS) mes aiškiai pasakėme, kad čia yra Vyriausybės prerogatyva, ir Vyriausybė vertins reikalingą biudžeto poreikį kompensacijoms“, – žurnalistams trečiadienį sakė R. Pocius.  

„Mes galime pateikti informaciją, koks yra vartojimas, tokią iš energetikos sektoriaus informaciją Vyriausybei reikalingiems kompensavivo sprendimams priimti, bet VERT neskaičiuoja kompensacijų“, – teigė VERT pirmininkas.  

Vyriausybė nuo sausio žada mokėti gyventojams kompensacijas už dujas ir elektrą, tačiau kokios jos bus, kol kas neatskleidžiama. Premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad tam reikės virš 1 mlrd. eurų, Prezidentūra skelbė 1,3 mlrd. eurų sumą, o jei būtų įšaldytas dabartinis 24 centų už elektros kWh tarifas, tam reikėtų 1,6 mlrd. eurų. 

Vyriausybės atstovai taip pat nekomentuoja, kokios konkrečiai bus kompensacijos gyventojams nuo sausio. Tiek I. Šimonytė, tiek finansų ir energetikos ministrai nuolat kartojo, kad jos paaiškės parengus 2023 metų biudžeto projektą.

Jį Vyriausybė, BNS žiniomis, ketina svarstyti kitą penktadienį, spalio 7-ąją. 

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode