Sprogimas

G. Nausėda abejoja, ar bus pasiektas partijų susitarime įtvirtintas MTEP finansavimo lygis

abejojaPrezidentas Gitanas Nausėda teigia abejojantis, ar pavyks pasiekti partijų susitarime įtvirtintą mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) finansavimo lygį jau 2024-aisiais, bei ragina Vyriausybę tolygiau skirstyti biudžetą šiai sričiai.

Tai šalies vadovas aptarė pirmadienį susitikime su valstybės kontrolieriumi Mindaugu Macijausku, informavo Prezidentūra.

„Pernai rugsėjį pasirašytas Politinių partijų susitarimas dėl švietimo yra didelis laimėjimas, į jį daug vilčių ir lūkesčių dėjo švietimo ir mokslo bendruomenės. Prezidentas pažymėjo, kad šiuo metu kyla abejonių, ar švietimo susitarimas bus pilnai vykdomas mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros srityje“, – teigiama Prezidentūros pranešime.

Parlamentinių partijų susitarime numatyta, kad asignavimai mokslinės technologinės eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklai aukštajame moksle ir valdžios sektoriuje bus didinami tolygiai ir iki 2024-ųjų turėtų siekti ne mažiau nei 0,75 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

2018-aisiais šis rodiklis buvo 0,3 procento, o 2030-aisiais užsibrėžtas tikslas – 1 proc. BVP.

Prezidento teigimu, užtikrinti tolygų MTEP finansavimo augimą būtina jau šių metų biudžete, tačiau tiksli siekiamybė neįvardijama.

„Žvelgiant toliaregiškai, Prezidento nuomone, švietimo finansavimas yra tarp svarbiausių šalies išlaidų po gynybos finansavimo. Šalies vadovas tikisi, kad partijų susitarimas dėl švietimo bus pilnai vykdomas šiemet rengiant biudžeto projektą“, – teigia Prezidentūra.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode