Parama dėkojame




Sprogimas

Penkios Kalėdų dovanos, apie kurias (galbūt) nepagalvojote

Nors dovanos nėra Kalėdų esmė, be šio atributo sunkiai įsivaizduojame šią šventę. Džiaugdamiesi save mums dovanojusio Dievo – Jėzaus Kristaus – gimimu, tarpusavyje dalinamės dovanomis. Visgi kartais ši užduotis tampa labai sudėtinga, ypač išrinkti dovanas artimiesiems, kuriuos sveikiname kiekvienais metais. Ko brangiam žmogui iš tiesų reikia? Ar nepasikartosiu? Ką dar originalaus sugalvoti?

Dar sunkiau, jei mus vargina visuotinė „dovanų karštinė“ ir nenorime tapti beatodairiškos vartojimo kultūros dalimi. Arba jei įsiklausėme į popiežiaus Pranciškaus žodžius apie švaistymo ligą ir nenorime pirkti nebūtinų daiktų.

Praėjusią savaitę per pirmadienio ryto Mišias Šventasis Tėvas ragino apžiūrėti savo kambarius ir spintas: ar neturime per daug batų, rūbų? Pasak jo, šiais laikais mus vargina švaistymo liga, ji kliudo dosnumui. Popiežius prisiminė laikus, kai gyveno Buenos Airėse ir matydavo, kaip žmonės specialiais turizmo prekybos skrydžiais išvykdavo į tolimą kraštą savaitgaliui vien tam, kad įsigytų naujų daiktų.

„Kai išleidžiame daugiau, nei mums reikia, kai nepakankamai santūriai gyvename, esame dosnumo priešai. Tuo tarpu dosnumas, rūpinimasis vargšais – ką galiu padaryti, kad pavalgytų, apsirengtų – sukelia kitą reakciją: praplečia širdį, ją sukilnina“, – kalbėjo Pranciškus.

Siūlome penkias Kalėdų dovanų idėjas, apie kurias galbūt nepagalvojote. Jos padės apsisaugoti nuo švaistymo ligos ir tikrai nustebins jūsų artimuosius.

Prenumerata

Kaip yra sakęs žymusis sociologas Zygmuntas Baumanas, šiuolaikiniai žmonės gyvena tarp dviejų pasaulių – offline ir online. Buvimas pastarajame užima vis daugiau mūsų laiko, ypač skaitymo. Todėl nuostabus jausmas apima pašto dėžutėje – tikroje, ne elektroninėje, aptikti vertingą krikščionišką leidinį. Užsakykite prenumeratą pagal artimojo polinkius arba nustebinkite, gal pats nesugalvoja užsisakyti, bet mielai skaito ar skaitytų. Pavyzdžiui, kasmėnesinį maldynėlį „Magnificat“, kultūros žurnalą „Naujasis Židinys-Aidai“, mėnraštį šeimai „Artuma“ ar žurnalą moterims „Ta pati“, vaikams – „Bitutė“. Juk žinote, kad popieriniai leidiniai iš esmės išsilaiko prenumeratos dėka? Be to, šiomis dovanomis apdovanotieji galės dalintis su kitais pagal „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“ moto: „Perskaityk ir pasidalyk su kitu“.

Verta dovanoti ir internetinio leidinio prenumeratą. Kokybiška žiniasklaida be skaitytojų finansinio indėlio neišsilaiko.

Laikas 

Kas gali būti brangiau už laiką? Ar kavos pakuotė, vilnonės kojinės ar net brangūs kvepalai nudžiugins jūsų artimąjį labiau nei laikas, praleistas kartu? Neseniai Lietuvoje viešėjęs norvegų antropologas T. H. Eriksenas mūsų pasaulį ir mus pačius vadina perkaitusiais. Viskas kinta per greitai. Kai sėdime, mintyse jau stovime. Kai stovime, jau rengiamės eiti. Kai einame, mintyse jau bėgame. Šitaip gyvendami neretai nuskriaudžiame artimuosius, neskirdami jiems pakankamai dėmesio ar skirdami nekokybišką laiką. Padovanokite tėvams kelionę drauge prie jūros, sesei ar broliui – apsilankymą muziejuje, su bičiule nueikite vėlyvų pusryčių savaitgalį į kavinę, su bičiuliu – drauge į Mišias ir t. t.

Pagalba

Jei pakankamai laiko praleidžiate su mylimais žmonėmis, galbūt galite jiems padovanoti pagalbą iš anksto, neprašyti? Pavyzdžiui, pasisiūlyti visus metus kartą per mėnesį prižiūrėti draugų vaikus ar penkis kartus nuravėti sesers daržą? Kiekvienas turime savų talentų bei kompetencijų. Gal jos pasufleruos, kaip galime pamaloninti mums artimus, padėdami įvykdyti pareigas? Nešiokite vieni kitų naštas, ir taip įvykdysite Kristaus įstatymą (Gal 6, 2).

Laiškas

Ne visi esame tiesiakalbiai, ne visi mokame suprasti ir išreikšti savo emocijas. Kiek nuoskaudų prisikaupia per metus mums brangiausiųjų atžvilgiu! Ir kiek gerų žodžių lieka neištarta, kai jų labiausiai reikia. Galbūt pasirodys keista, bet pabandykite atsisėsti prie stalo ir nepakilti bent pusvalandį, o jei galite – ir ilgiau. Ramiai pagalvokite apie mylimą asmenį, prisiminkite, ką gero ar blogo drauge patyrėte per pastaruosius metus, o gal ir ilgesnį laiko tarpą, jei atvirai neišsikalbate. Klaidžiodami atminties labirintais, galite geriau suprasti šio žmogaus svarbą jūsų gyvenime. Užrašykite tai, kas susikaupę širdyje. Nebijokite užrašyti žodžių „myliu“, „dėkoju“, „atsiprašau“. Jei norite stipresnio efekto, pasistenkite, kad laiškas būtų gražus ne tik turiniu bet ir forma – rašysena, popieriumi, papildomomis detalėmis. Toks laiškas garantuotai bus saugomas iki gyvenimo galo, branginamas ir retkarčiais perskaitomas, ilgesiui, vienatvei ar juodumai apėmus. O ir jums išeis į naudą – psichologai akcentuoja gydantį rašymo poveikį. 

Solidarumas

Ir galiausiai – dovana gali būti kvietimas padalinti tuo, ką turime, su stokojančiaisiais. Šeima galėtų nuspręsti vietoje dovanų šiemet paskirti pinigų reikalingam projektui, pavyzdžiui, „Niekieno vaikai“ ar „Sidabrinė linija“? Galėtumėte pasiūlyti sesei ar broliui nesikeisti dovanomis, o drauge paaukoti laiko Šv. Motinos Teresės seserims, tam tikrą laiką pasavanoriauti Maltos ordine ar Lietuvos Raudonajame Kryžiuje. Su bičiuliais galėtumėte surengti kalėdinį vakarėlį, į kurį vietoje dovanų visi atgabentų drabužių ir kitų daiktų, kuriuos Caritas išdalintų stokojantiesiems? Jei atrodo, kad tai nieko nepakeis, prisiminkite garsųjį Šv. Motinos Teresės posakį: Tai, ką mes darome, yra tik lašas vandenyne. Tačiau jeigu nedarytume, vandenynui trūktų to vieno lašo.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode