Sprogimas

L. Šurnaitė: laidų vedėjas – ne karalius ar princesė su tvarkinga šukuosena ir išlygintais drabužiais

 

Televizija turi minusų – nors verčia pasitempti, ilgainiui ima varginti tokie dalykai, kaip nuolatinis makiažas, LRT.lt portalui sako viena iš realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ mokytojų tapusi žinoma laidų vedėja Lavija Šurnaitė. Vis dėlto ją televizijoje matome jau 20 metų, o didžiąją televizinę patirtį L. Šurnaitė teigia sukaupusi dirbdama televizijos laidoje „Labas rytas“: „Per tris tiesioginio eterio valandas galėdavo nutikti bet kas.“

Parengiamasis realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ etapas baigėsi – dalyviai jau atrinkti. Pirmajame etape buvo sulaukta 500 anketų, o į „gyvą“ atranką pakviesta 70 pretendentų, kuriuos realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ mokytojai matė pirmą kartą. Mokytojais tapo tikri televizijos profesionalai: Eglė Daugėlaitė, Lavija Šurnaitė, Ignas Krupavičius ir Giedrius Masalskis.

„Susipažinome, jie atliko „nepatogių“ užduočių, buvo atrinkta 16 dalyvių ir kiekvienam mokytojui atiteko po keturis mokinius“, – apie dalyvių atranką pasakoja L. Šurnaitė.

Ji teigia, kad rinkdamasi mokinius pasikliovė įspūdžiu, kurį dalyviai paliko per atranką. „Nelabai kreipiau dėmesį į tai, ką jie šiuo metu veikia ar veikė anksčiau gyvenime. Tiesiog pamatai žmogų ir pajauti, kad būtų įdomu kartu dirbti – matyt, turėjo suveikti elementari žmogiška chemija. Tarkime, mano dėmesio visai nepatraukė tipiniai renginių vedėjai „pastatytais balsais“, o kitiems mokytojams jie patiko“, – mintimis dalijasi L. Šurnaitė.

Dalyviai turėjo atlikti įvairių užduočių – daugiausia mokytojai juos provokavo, kūrė nepatogias situacijas – tokių netrūksta dirbant laidų vedėju. „Kai kurie iš padėties sukosi puikiai, kitiems sekėsi išties blogai. Jau per atranką visi galėjo bent minutei pasijusti tikrais laidų vedėjais – stojo prieš auditoriją ir kamerą, turėjo parodyti, ką galintys“, – pasakoja L. Šurnaitė.

Į jos komandą pateko bitininkas, gyvenantis ramų kaimišką gyvenimą už šimtų kilometrų nuo Vilniaus, bet norintis tapti laidų vedėju. „Artūras – ramus ir geras žmogus, jis tuo mane ir patraukė, nes man atrodo, kad televizijose arogancijos ir taip netrūksta. Nors sakoma, kad geras žmogus ne profesija, bet šiuo atveju tai tikrai stiprioji ir įdomioji žmogaus pusė“, – sako mokytoja.

Kita dalyvė – finansininkė, bet ji visai neprimena rimtuolės dalykiniu kostiumėliu – Simona labai gyvybinga, smagi, šilta ir mokanti gerai pasakoti smagias istorijas, taip antrą mokinę pristato L. Šurnaitė. „Ji primena „fainą“ kaimynę, su kuria norisi kuo dažniau išgerti kavos ir pakalbėti „nuo dūšios“, – tikina ji.

Kiti du dalyviai – šių dviejų priešingybės: Zigmui ir Jomantei reikia dėmesio ir jie to neslepia, bet sykiu jie labai jautrūs, nuoširdūs ir norintys tobulėti. „Jomantė ir Zigmas jau yra scenoje. Vienas – aktorius, komikas, kita – dainininkė, tačiau televizija jiems abiem nauja“, – likusius dalyvius pristato L. Šurnaitė ir priduria, kad visi komandos nariai žavi begaliniu noru atrasti ką nors naujo.

Paklausta, ką turi turėti geras laidos vedėjas, L. Šurnaitė išvardija kelis itin svarbius aspektus. Anot jos, laidos vedėjas turi būti priimtinas žiūrovo ar klausytojo akiai ir ausiai. Tačiau mokytoja skuba pridurti – nors nereikia būti gražuole ar gražuoliu, vis dėlto ryškūs kalbos ar išvaizdos bruožai žiūrovą gali trikdyti ir erzinti.

„Man svarbiausia, kad laidų vedėjas būtų spontaniškas, mokėtų reikšti mintis nešabloniškai, vengtų kalbos klišių, stereotipų apie vyrus ir moteris, ne dominuotų, o atskleistų temas ir pašnekovus, nebijotų kitaip žiūrėti į aplinką ar pasijuokti iš savęs“, – pažymi L. Šurnaitė. Juk laidų vedėjas – ne karalius ar princesė su visada tvarkinga šukuosena ir išlygintais drabužiais, daug svarbiau, ką jis transliuoja, o ne kaip atrodo, priduria pašnekovė. „Turi norėti matyti ir klausytis tokio žmogaus“, – apibendrina ji.

Televizijoje L. Šurnaitė pradėjo dirbti 19 metų, tad jos, kaip laidų vedėjos, darbo stažas – jau 20 metų. Kaip laidų vedėja realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ mokytoja debiutavo LRT „Panoramoje“ – teko būti „orų mergaite“, o prieš tai įveikti atranką, kurioje dalyvavo net 80 merginų.

Didžiąją televizinę patirtį L. Šurnaitė sako sukaupusi laidoje „Labas rytas“: „Ši laida, ko gero, liko didžiausia mano televizinė simpatija – tiek visko išmokta, išgyventa, patirta. Kiekvienas rytas žadėjo netikėtumų, nes per tris tiesioginio eterio valandas galėdavo nutikti bet kas. Pamenu, sykį supuolė trys skirtingi pašnekovai su skirtingomis temomis ir kalbomis. Po interviu lietuvių kalba, kalbėjau angliškai, dar vėliau interviu vyko jau rusų kalba – jokių vertėjų tada nebuvo...“

Ji tikina tiesioginiame eteryje patyrusi ir nevaldomo juoko priepuolių, kurių, anot jos, yra patyręs turbūt kiekvienas kolega. „Taip juokiausi, kad nesugebėjau iki galo pristatyti reportažo, režisieriui beliko mane „išjungti“ iš eterio“, – atsimena L. Šurnaitė.

Radijas, televizija, tiesioginis eteris – kuo skiriasi vesti laidas šiose trijose platformose? L. Šurnaitė sako, jog tai tas pats, kas paklausti motinos, kuris iš vaikų jai mieliausias: „Sava specifika, savas žavesys, savas erzulys. Klaidingai žmonės mano, kad radijuje galima „pasislėpti“, nes tavęs niekas nemato. Radijas apnuogina kiekvieną tavo žodį ir mintį, viskas skamba įtaigiau arba kvailiau“, – mintimis dalijasi žinoma laidų vedėja.

Tačiau ir televizija turi minusų – nors ji verčia pasitempti, o už gražių drabužių ir manierų gali pasislėpti, jei kažką ne taip pasakei, tai ilgainiui ima varginti, kaip ir nuolatinis makiažas, tad radijas šiuo atžvilgiu dėkingesnis, pasakoja L. Šurnaitė.

Ar yra Lietuvoje laidų vedėjas, į kurį lygiuojasi L. Šurnaitė? Visada saugiau minėti užsieniečius, kad niekas Lietuvoje neliktų įsižeidęs, sako ji ir atskleidžia, kad jos idealas – amerikiečių televizijos laidų vedėja Ellen DeGeneres, kuri veda pokalbių šou „The Ellen DeGeneres Show“. O galbūt realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ mokytoja ir pati ilgai nešiojasi svajonių laidos idėją, kurią norėtų įgyvendinti? „Keletas minčių, žinoma, yra. Bet kol tai nepasiekė eterio, lai lieka paslaptimi“, – sako L. Šurnaitė.

Pamatyti 16 atrinktų dalyvių ir įvertinti jų sugebėjimus realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ žiūrovai galės jau visai netrukus – kovo 6 d. per LRT TELEVIZIJĄ. Vedėjas – Arūnas Valinskas, komisijos pirmininkas – Algis Ramanauskas-Greitai.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode