Sprogimas

Kaip padėti paaugliams tapti geriausia savo paties „versija“?

Vibruojantys, pypsintys ir kitus garsus iš socialinių tinklų leidžiantys paauglių išmanieji telefonai – dažnas reiškinys šiandien. Tačiau socialiniai tinklai tėra dar viena erdvė, kurioje jaunas žmogus bando užmegzti tarpusavio ryšius su bendraamžiais ir ieško, kuo tapti. Kaip paaugliams padėti tapti geriausia savo paties „versija“? Suteikdami erdvės veikti, skatindami keltis asmeninius tikslus bei palaikydami pavyzdžiu, įvardydami paauglių stiprybes ir kreipdami ugdytis gerus įpročius, tampame jų palydovais ieškant geriausios savo paties „versijos“.

Pomėgiai gimsta veikloje

Kaip tampama sėkmingu žmogumi? Daug sociologinių tyrimų parodė, jog vien intelekto ir talentų neužtenka. Žinojimas, ko tiksliai nori, ir įdėtas darbas – tai tikrasis kompasas, kuris veda į priekį. Skirtingai nei įprasta manyti, interesai ir pomėgiai negimsta savaime – juos atrandame užsiimdami tam tikra veikla, praktikuodami su ja susijusius įgūdžius, kurie laikui bėgant įgauna vis daugiau prasmės mūsų gyvenimuose. Kompanijos „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas būdamas vaikas taip mėgo kontsruoti, jog tėvų namų garažą buvo pavertęs  nuosavomis dirbtuvėmis. Vedamas savo pomėgio jis įstojo į Princetono universitą, kompiuterių sistemų ir elektronikos studijas. Po studijų toliau tęsė darbus tėvų garaže, tačiau šį kartą ne konstruodamas, o kurdamas kompiuterines programas. 1995 m. su draugais įkūrė kompaniją „Amazon“, kuri šiandien yra viena iš sėkmingiausių kompanijų pasaulyje.

Savarankiškumui – aiškūs tikslai

Harvardo universiteto paskelbtas tyrimas prisidėti prie paauglių brandos siūlo skatinant juos įvardinti konkrečius tikslus, kurių norėtų pasiekti (svarbu, jog tikslai būtų asmeniniai), padedant susiplanuoti žingsnius, reikalingus šiems tikslams įgyvendinti bei reguliariai primenant pastebėti savo veiksmus ir įvertinti, ar jie padeda siekti išsikeltų tikslų. Tokiu būdu padedame jaunam žmogui prisitaikyti prie augančio poreikio tapti savarankiškesniu. Neseniai kalbantis su vienu paaugliu jis pasidalino, kaip pasikeitė jo gyvenimas nuo tos dienos, kai pradėjo kas rytą klotis lovą: „Mano galvoje žymiai daugiau vietos ir tvarkos.“ Panašius „atradimus“ mini ir paaugliai, išsikėlę tikslą pradėti planuotis savo laiką: „Kai pradėjau planuoti laiką, kiek ir kada skirsiu telefonui, man tapo lengviau spėti paruošti namų darbus, pasportuoti, ir net susitikti su draugais.“

Centre – charakterio stiprybės

Brandesnio charakterio vaikai mokosi ir bendrauja su kitais geriau. JAV įsikūręs tyrėjų tinklas „Character Lab“, charakterio stiprybes siūlo ugdyti duodant asmeninį pavyzdį, giriant vaikus, kai jie puoselėja tam tikrą charakterio savybę, bei ieškant būdų/vietos šiai stiprybei pasireikšti. Pavyzdžiui, siekiant puoselėti vaikų smalsumą tėvai galėtų daugiau dalintis tuo, ką šiuo metu skaito, ar kuo domisi, pagirti vaikus, kai jie klausia gerų klausimų, pradėti įprotį šeimoje prie vakarienės stalo visiems pasidalinti kuo nors nauja, ką šiandien sužinojo – taip paauglys ne tik praplės savo akiratį, bet ir pats susidomės knygomis, išmoks geriau įvardyti, ką mąsto viena ar kita tema.

Vaiko ugdymas prasideda šeimoje, ir yra nemažai mažų dalykų, kuriais galime prisidėti prie sėkmingos savo vaikų ateities. Nepraleiskime progos skirti laiko vertingiausiai savo gyvenimo investicijai.

Straipsnio autorius – Lukas Mykolaitis, programos „Jump“ koordinatorius. Programa „Jump“ – tai lyderystės kursas 15–17 metų vaikinams, kuris naujai startuos rugsėjo mėnesį. Praktinių seminarų, savanorystės ir mentorystės pagalba yra siekiama padėti vyresniųjų klasių moksleiviams geriau save pažinti, ugdytis teigiamą požiūrį, bei įgyti praktinių žinių, kurios pravers studijuojant ir įsidarbinus. Čia vaikinai ruošiasi tapti geresniais sūnumis, draugais, būsimais savo srities profesionalais ir šeimos vyrais. Daugiau informacijos galima rasti www.programajump.com

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode