Sprogimas

Maskvoje pradedama naudoti mobiliųjų telefonų programėlė ir nuskaitomi brūkšniniai kodai, padėsiantys užtikrinti, kad žmonės dėl koronaviruso protrūkio įvesto karantino metu laikytųsi griežtų izoliacijos taisyklių, trečiadienį pareiškė vienas pareigūnas.

Rusijos sostinės merija liepė maskviečiams likti namuose ir uždarė visas neesmines įmones, imdamasi priemonių koronaviruso plitimui sulėtinti.

Ketvirtadienį turėjusi pradėti veikti programėle „užtikrins savidiscipliną“, sakė Maskvos municipaliteto informacinių technologijų skyriaus vadovas Eduardas Lysenka, ir pridūrė, jog vartotojų asmeniniai duomenys išliks saugūs.

Ši technologija yra bandomoji versija, skirta stebėti COVID-19 sergančius pacientus, kuriems nurodyta likti namuose, radijui „Echo Moskvy“ paaiškino E. Lysenka.

Ji nebus privaloma likusiems 12 mln. sostinės gyventojų, pridūrė valdininkas.

Anot E. Lysenkos, miesto valdžia imasi dar vienos iniciatyvos: planuoja įpareigoti maskviečius kaskart prieš išeinant iš namų gauti iš pareigūnų QR kodą – į mobiliuosius telefonus atsiunčiamą nuskaitomą matricą.

Teisėsaugos pareigūnai turės įgaliojimus tikrinti, ar gatvėje sutikti žmonės turi tinkamą brūkšninį kodą.

Šiuo metu maskviečiams leidžiama palikti namus tik norint išnešti šiukšles, pavedžioti augintinius ar apsipirkti artimiausioje parduotuvėje ar vaistinėje.

Brūkšninių kodų sistema bus pristatyta, kai vietos valdžia patvirtins reikiamus teisės aktus, nurodė D. Lysenka.

Maskvos merija pirmadienį įvedė karantiną visiems sostinės gyventojams.

Parlamentas antradienį priėmė teisės aktus, numatančius iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmes, taikomas tais atvejais, kai pažeidžiant karantiną miršta du ar daugiau žmonių.

Taip pat buvo nuspręsta skirti iki 50 tūkst. rublių (580 eurų) baudas izoliavimo režimo pažeidėjams.

Praėjusią savaitę paskelbdamas apie karantino įvedimą, Maskvos meras Sergejus Sobianinas pabrėžė, kad naujų taisyklų įgyvendinimą padės stebėti „išmanioji sistema“. Iš pradžių toks pareiškimas buvo palaikytas užuomina apie sostinės platų veidų atpažinimo kamerų tinklą.

Lig šiol Rusija pranešė apie 2 777 užsikrėtimo koronavirusu atvejus ir 24 aukas; dauguma atvejų nustatyta Maskvoje.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

Maskva, balandžio 1 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode