Sprogimas

lyderiuPasaulio lyderiams renkantis Romoje, kur vyks Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimas, JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pradėjo kelionę, turinčią pagerinti jo šalies įvaizdį tarptautinėje arenoje, ir penktadienį susitiks su popiežiumi Pranciškumi.

Prezidentas iš Vašingtono išvyko pristatęs „istorinį“ didžiulio masto socialinių išlaidų planą, nors dar lieka neaišku, ar jį parems įstatymų leidėjai Kongrese.

Po kelias savaites trukusių vidaus ginčų jo partijoje ir smunkant paties prezidento asmeniniam populiarumui J. Bidenas nori šią savaitę pasinaudoti dviem Europoje vyksiančiais aukščiausio lygio susitikimais – G-20 forumu ir Jungtinių Tautų klimato derybomis Glazge – kad pabrėžtų savo politinę įtaką.

J. Bidenas laiko save demokratijos šaukliu autoritarinių režimų, ypač Kinijos, akivaizdoje.

Tačiau jo kelionė prasideda nuo asmeniškesnio renginio. Anksti penktadienį į Romą atskridęs JAV lyderiai pirmiausiai nuvyks į Vatikaną, kur tikisi šilto susitikimo su popiežiumi Pranciškumi.

J. Bidenas yra tik antrasis JAV prezidentu tapęs katalikas. Jis atvirai demonstruoja savo uolų tikėjimą ir beveik niekada nepraleidžia sekmadienio mišių.

J. Bidenas jau tris kartus yra susitikęs su pontifiku, 1,3 mlrd. katalikų bendruomenės dvasiniu vadovu, bet penktadienio susitikimas bus pirmasis nuo 78 metų lyderio išrinkimo prezidentu.

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Psaki) trečiadienį sakė, kad tikimasi, jog J. Bideno ir Pranciškaus pokalbis bus „šiltas“.

Prezidentas ne kartą yra sakęs, kad iš savo tikėjimo semdavosi stiprybės, ištiktas virtinės asmeninių dramų, pirmiausiai – kai jo pirmoji žmona ir dukrelė žuvo per autokatastrofą, taip pat kai jo sūnus Beau (Bo) vėliau mirė nuo vėžio.

J. Bideno ir Pranciškaus nuomonė sutampa įvairiais opiais klausimais – pradedant skurdu, baigiant klimato kaita ir koronaviruso pandemija.

Vis dėlto tarp jų gali pasireikšti ir nesutarimų, pavyzdžiui, jeigu per pokalbį būtų iškelta abortų tema.

J. Bidenas pasisako už pasirinkimo laisvę, o 84 metų Pranciškus nėštumo nutraukimą yra pasmerkęs kaip „žmogžudystę“.

Tačiau pontifikas neskubėjo paremti konservatyvių JAV katalikų vyskupų raginimo neteikti komunijos sakramento politikams, palaikantiems teisę į abortą – įskaitant patį J. Bideną.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode