Sprogimas

kaltinaGaisras didžiausioje Europos atominėje elektrinėje užgesintas, penktadienį pranešė Ukrainos pagalbos tarnybos.

Kyjivas tvirtina, kad gaisras kilo Rusijos kariuomenei sąmoningai apšaudžius branduolinį objektą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis apkaltino Maskvą griebusis „branduolinio teroro“ ir mėginant „pakartoti“ Černobylio katastrofą, Rusijos pajėgoms apšaudžius Zaporižios atominę jėgainę šalies pietryčiuose.

Ukrainos pagalbos tarnybos pranešė užgesinusios gaisrą, kai Rusijos kariuomenė pagaliau leido gelbėtojams patekti prie objekto.

„6 val. 20 min. (vietos ir Lietuvos laiku) gaisras Zaporižios AE Enerhodare buvo užgesintas. Aukų nėra“, – paskelbė pagalbos tarnybos socialiniame tinkle „Facebook“.

Kiek anksčiau V. Zelenskis kreipėsi į pasaulio lyderius, ragindamas pabusti ir neleisti Europai „mirti nuo branduolinės nelaimės“, Rusijos pajėgoms apšaudžius didžiausią žemyno elektrinę.

„Jokia šalis, išskyrus Rusiją, niekada nėra šaudžiusi į atominės elektrinės blokus“, – sakė V. Zelenskis vaizdo kreipimesi, po atakos paskelbtame per platformą „Telegram“.

„Tai pirmasis kartas mūsų istorijoje. Žmonijos istorijoje. Teroristinė valstybė dabar griebėsi branduolinio teroro“, – sakė prezidentas.

V. Zelenskis pabrėžė, kad rusų kariai sąmoningai apšaudė branduolinį objektą.

„Šiuose tankuose sumontuoti termovizoriai. Tai yra, jie žino, kur šaudo. Jie tam ruošėsi“, – kalbėjo prezidentas.

Zaporižios jėgainė, esanti pramoniniame mieste Ukrainos pietryčiuose, pagamina maždaug 40 proc. šalies elektros energijos. Pasak V. Zelenskio, elektrinėje yra šeši iš 15-os Ukrainos reaktorių.

Ukrainos pagalbos tarnybos anksčiau paskelbė, kad Rusijos pajėgos neleidžia joms pasiekti gaisro vietos.

„Įsibrovėliai nesuteikia leidimo Ukrainos valstybiniams gelbėjimo padaliniams pradėti gesinti gaisrą“, – feisbuke pranešė pagalbos tarnybos ir nurodė, kad gaisras apėmė „mokomąjį pastatą“ ir kad veikia tik vienas reaktorius.

Vietos pareigūnai patikino Tarptautinę atominės energijos agentūrą (TATENA), kad „būtinoji“ elektrinės įranga nebuvo paveikta, o radiacijos lygis yra normalus.

Rusijos pajėgoms praėjusią savaitę įsiveržus į Ukrainą ir pradėjus miestų apšaudymą artilerijos sviediniais ir raketomis, kilo tarptautinis susirūpinimas dėl šalies branduolinių objektų.

Zaporižios jėgainė įsikūrusi pietų Ukrainos stepėje prie Dniepro upės, už maždaug 525 km į pietus nuo Černobylio.

„Jeigu bus sprogimas – galas viskam, galas Europai, – įspėjo V. Zelenskis. – Tik skubūs Europos veiksmai gali sustabdyti Rusijos karius.“

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode