RETRO

nugaisusiosPer Lenkiją ir Vokietiją tekančios Oderio upės, kurią lenkai vadina Odra, pakrantes nuklojus tūkstančiams nugaišusių žuvų, pareigūnai įspėja dėl ekologinės katastrofos ir ragina gyventojus nesiartinti prie vandens.

Vokietijos rytuose netoli Šveto miesto upėje plūduriuojančias negyvas žuvis, kaip manoma, srovė atnešė iš Lenkijos, kur vietos gyventojai ir žvejai apie masinį žuvų gaišimą kalba nuo liepos 28 dienos.

Vokietijos pareigūnai, kuriems daugybės nugaišusių žuvų vaizdas buvo netikėtas, apkaltino kolegas lenkus nepranešus apie įvykį.

Lenkijoje vyriausybė taip pat smarkiai kritikuojama dėl delsimo imtis veiksmų.

Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) penktadienį sakė, jog „iš pradžių visi manė, kad tai lokali problema“.

Tačiau jis pripažino, jog „katastrofos mastas labai didelis“ ir dabar galima sakyti, kad „Odrai prireiks ne vienų metų, kol ji atgaus savo natūralią būklę“.

„Į upę tikriausiai išleistas didžiulis cheminių atliekų kiekis, puikiai suprantant riziką ir pasekmes“, – sakė Lenkijos vyriausybės vadovas ir pridūrė, jog kaltieji bus patraukti atsakomybėn.

Vokietijos aplinkos ministrė Steffi Lemke (Štefi Lemkė) paragino atlikti išsamų tyrimą dėl šios bręstančios „ekologinės katastrofos“.

Lenkijos radijas pranešė, kad M. Morawieckis penktadienį atleido du aukšto rango pareigūnus. Socialiniame tinkle „Facebook“ premjeras parašė: „Nusprendžiau atleisti „Lenkijos vandenų“ vadovą Przemyslawą Dacą (Pšemyslavą Dacą) ir Generalinės aplinkos inspekcijos vadovą Michalą Mistrzaką (Michalą Mistšaką).“

Premjero teigimu, šios dvi institucijos turėjo greičiau reaguoti į situaciją.

„Žlugo dešimtmečių darbas“

Vokietijos Žemutinio Oderio slėnio nacionalinio parko vadovo pavaduotojas Michaelis Tautenhahnas (Michaelis Tautenhanas) stovėdamas upės pakrantėje prie abiejų šalių sienos naujienų agentūrai AFP sakė: „Esame Vokietijos pusėje – visur nugaišusios žuvys.“

„Esu labai sukrėstas... Jaučiu, kad... žlugo dešimtmečių darbas“, – sakė jis ir pažymėjo, kad žuvo ne tik žuvys, bet ir moliuskai bei nesuskaičiuojama daugybė kitų vandens gyvūnų.

„Tai tik ledkalnio viršūnė“, – pridūrė jis.

Oderis pastaraisiais metais buvo palyginti švari upė.

Pareigūnai mano, kad žuvys tikriausiai buvo išnuodytos. Vokietijoje atliekami tyrimai siekiant išsiaiškinti, kokia medžiaga buvo užteršta upė, tačiau esama pradinių požymių, kad į vandenį pateko itin daug gyvsidabrio.

Lenkijoje prokurorai taip pat pradėjo tyrimą. 

M. Tautenhahnas sakė, kad katastrofos pasekmės tikriausiai bus jaučiamos daug metų.

Pasak jo, „jei tai gyvsidabris, jis čia liks labai ilgam“, nes šis metalas nesuyra ir liks nuosėdose.

Lenkijoje atlikti laboratoriniai testai parodė didelį druskingumą, bet ne gyvsidabrio buvimą, šeštadienį pranešė lenkų aplinkos ministrė.

Pasak Annos Moskwos (Anos Moskvos), upės vandens ėminių, paimtų Lenkijoje ir Vokietijoje, tyrimai parodė padidėjusią druskos koncentraciją, tačiau išsamūs toksikologiniai tyrimai dar nebaigti.

Socialiniame tinkle „Twitter“ ministrė parašė, kad Vokietijos perduoti testų rezultatai kol kas nerodo didelės gyvsidabrio koncentracijos.

Redaktorė Miglė Giri

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode