Sprogimas

„Frankofonijos „pilietybė“ yra kultūra, romanai bei jų autoriai, intelektualai. Prancūzų kalbos ideologija taip pat asocijuojasi su atvirumu kitiems, tolerancija bei susibūrimu koncertų salėje ar bet kurioje kitoje vietoje“, – įsitikinęs Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje J. E. Philippe Jeantaudas.

Diplomatas lankėsi baigiamajame Kauno technologijos universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakultete (KTU SHMMF) vykusiame Prancūzų kultūros centro organizuoto Frankofonijos mėnesio renginių ciklo uždarymo vakare.

KTU, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) bei Prancūzijos ambasados remiamo Frankofonijos mėnesio renginių dalyviai nesunkiai įsitikino didžiuliu Prancūzijos indėliu visos Europos kultūrai: susipažino su prancūzų architektu Paulu Virilio, mėgavosi prancūzų kompozitorių kūriniais prancūziškos muzikos vakare, bei sužinojo apie šios šalies rašytojų įtaką Lietuvos poetui modernistui Alfonsui Nykai-Niliūnui.

Susirinkusius renginio svečius pasveikinusi KTU SHMMF dekanė Eglė Butkevičienė teigė, jog Frankofonijos mėnuo – tai prancūzų bei lietuvių kalbų draugystės šventė. Dėl šios priežasties renginys vyksta dvejomis kalbomis.

Anot docentės, Universitete vykstantys Frankofonijos renginiai suteikia galimybę geriau pažinti ne tik prancūzų kultūrą bei istoriją, bet leidžia išgirsti ambasadorių, politikų ir daugelio iškilių asmenybių kalbas ir mintis.

Frankofonijos mėnesio uždarymo vakaro metu Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje J. E. Philippe Jeantaudas susirinkusiems priminė, jog žodis „frankofonija“ reiškia ne tik prancūzų kalbos mokėjimą. Pasak jo, už šio žodžio slypi šeima bei tam tikra pilietybė be paso. Ambasadoriaus teigimu, ši pilietybė yra kultūra, romanai bei jų autoriai, intelektualai.

J. E. Philippe Jeantaudo teigimu, prancūzų kalba – ideologinė. Šios kalbos vertybės – laisvė, lygybė, brolybė bei žmogaus teisės. Šiuo metu prancūzų kalbos ideologija taip pat asocijuojasi su atvirumu kitiems, tolerancija bei susibūrimu koncertų salėje ar bet kurioje kitoje vietoje. Ambasadoriaus teigimu, šios frankofonijos vertybės turi būti kolektyviai ginamos ir saugomos.

Taip pat, Prancūzijos ambasadorių Lietuvoje intriguoja bei džiugina tai, jog žmonės nėra abejingi kitos kalbos mokymuisi, svetimos kultūros pažinimui, yra atviri piliečio be paso idėjai. Philippe Jeantaudas įsitikinęs, kad būti prancūzu gerai, tačiau būti susidomėjusiu frankofonija – dar geriau.

Ambasadoriaus frankofonijos vizija – erdvė, kuri stimuliuoja, suteikia galimybę pažinti ir erdvė, kurioje būtina įsisavinti esamas vertybes, nesvarbu, ar ji būtų Lietuvoje, Tunise, Sirijoje, ar Ukrainoje.

Galiausiai, Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje J. E. Philippe Jeantaudas pažymėjo, jog kiekvienas yra frankofonijos šeimos narys bei pilietybės be paso dalininkas. Jo nuomone, šias vertybes privalu perduoti ir ateitiems kartoms.

Renginio metu susirinkusius svečius savo pasirodymais džiugino ir Frankofonijos mėnesį KTU vainikavo LSMU gimnazijos ir „Varpelio“ berniukų chorinio dainavimo mokyklos moksleiviai.

Šarūnas Bulota
Naujienų grupės vadovas
Kauno technologijos universitetas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode