Sprogimas

Haga, balandžio 6 d. (AFP-BNS). Nyderlanduose trečiadienį vyksta referendumas dėl svarbios Europos Sąjungos sutarties su Ukraina, kurį inicijavo euroskeptiški vietos judėjimai ir kuris laikomas visuomenės nuomonės apie ryšius su Briuseliu barometru.

Balsavimo apylinkės visoje šalyje buvo atidarytos 5 val. 30 min. (8 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Balsavimo pradžia buvo gana vangi, olandams neskubant pareikšti savo valios šiame patariamojo pobūdžio referendume, kuriame sprendžiama, ar pritarti glaudesniems ryšiams su Kijevu.

Šio referendumo rezultatų nekantriai laukiama ir Vakaruose, ir Maskvoje, o galimas olandų „ne“ prieš dvejus metus pasirašytai ES Asociacijos sutarčiai su Ukraina taptų rimtu galvos skausmu Bendrijai.

„Manau, gerai, kad vyksta referendumas ir turime galimybę pasakyti, ką galvojame apie Briuselį. Tai svarbu“, – naujienų agentūrai AFP sakė 49 metų Bertas, atidavęs savo balsą.

Balsavimo išvakarėse paskelbti viešosios nuomonės apklausų rezultatai rodė, kad nedidelę persvarą turi vadinamosios ES Asociacijos sutarties su Ukraina, kuri daugiausia skatina prekybą, priešininkų stovykla.

„Nuomonės dėl susitarimo su Ukraina smarkiai išsiskiria ir tuo pat metu esama didelės grupės žmonių, kurie apskritai neturi nuomonės šiuo klausimu“, – antradienį pažymėjo viešosios nuomonės tyrimų agentūra „Ipsos“.

Pasak jos, iš pastarosiomis dienomis apklaustų žmonių 37 proc. nurodė, jog balsuos prieš susitarimą, maždaug 33 proc. sakė jam pritarsiantys, o likę respondentai dar nebuvo apsisprendę.

„Nyderlandų vidaus diskusijos“

Balsavimo rezultatų su nerimu bus laukiama ir Ukrainoje, kur 2014-aisiais proeuropinės jėgos nuvertė Maskvos remtą šalies vadovybę ir ėmėsi aktyvių žingsnių užmegzti glaudesnius ryšius su Vakarais.

Pastarosiomis savaitėmis Nyderlanduose su specialiais vizitais lankėsi kai kurie aukščiausi Ukrainos ministrai ir kiti pareigūnai, stengęsi padėti sutelkti didesnį olandų visuomenės palaikymą šiam susitarimui.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka išreiškė įsitikinimą, kad olandai pritars sutarčiai, ir įspėjo, kad jo šalis neturėtų nukentėti dėl „Nyderlandų vidaus diskusijų apie Europos Sąjungos ateitį“.

Plebiscito organizatoriai euroskeptikai pripažįsta, kad šis balsavimas iš esmės inicijuotas ne dėl Ukrainos, o kaip patogi platforma stumti platesnę euroskeptišką darbotvarkę ir pasiekti, kad piliečių balsas būtų geriau girdimas Briuselyje.

Referendumas buvo inicijuotas pagal naują įstatymą, kuris suteikia teisę piliečiams retroaktyviai pareikšti savo nuomonę apie teisėkūros sprendimus, jei surenkama pakankamai jų parašų plebiscitui organizuoti.

„Neplanuota žala“ Kijevui

Nyderlandai yra vienintelė ES narė, dar neratifikavusi to susitarimo su Ukraina, kurį jau palaimino Olandijos parlamento žemieji ir aukštieji rūmai.

Olandų rinkėjams „iš tiesų tai nėra tik balsavimas, susijęs su Ukraina. Tai veikiau yra tik pirmasis pasitaikęs klausimas po to, kai įsigaliojo įstatymas (dėl referendumų)“, sakė Hagos pasaulinio teisingumo instituto vyresnysis tyrėjas Aaronas Matta (Aronas Mata).

„Aš šį susitarimą su Ukraina matau labiau kaip „neplanuotą žalą“ didesniame mūšyje su Briuseliu“, - sakė A.Matta naujienų agentūrai AFP.

Jis įspėjo apie platesnes pasekmes tiek Nyderlandų premjero Marko Rutte (Marko Rutės) vyriausybei, kuri šį pusmetį pirmininkauja ES, tiek Kijevui, jei susitarimas bus atmestas olandų rinkėjų.

„Nors rezultatai bus neprivalomojo pobūdžio, Nyderlandų vyriausybei teks priimti kažkokį politinį sprendimą. Ji bus įstumta į keblią padėtį ir bus priversta gelbėti savo reputaciją“, – sakė jis.

„Nyderlandams galbūt reikės rasti kažkokį būdą nedalyvauti šiame susitarime“, – pridūrė A.Matta.

Ir liberalas M.Rutte, ir jaunesnioji valdančiosios koalicijos partnerė - Darbo partija, ragino piliečius referendume balsuoti už susitarimą su Ukraina.

Tačiau vyriausybė aktyviai nedalyvavo agitacinėje kampanijoje, sakydama, jog palauks referendumo rezultatų ir tik tuomet spręs, kokių žingsnių toliau imtis.

„Žinia Britanijos elektoratui“

Maskva, remianti prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose, nepatenkinta Kijevo pastangomis suartėti su Vakarais ir liktų labai patenkinta, jei balsavimu jam būtų užkirstas kelias plėtoti santykius su Briuseliu.

Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos paragino olandus palaikyti Ukrainą.

„Mes manome, kad asociacijos susitarimas atitinka Ukrainos, Nyderlandų ir visos Europos interesus“, – sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Elizabeth Trudeau (Elizabet Triudo).

Apžvalgininkai priduria, kad susitarimo priešininkų pergalė trečiadienio referendume pasiųstų blogą žinią prieš birželio 23 dieną Didžiojoje Britanijoje numatytą plebiscitą dėl vadinamojo „Brexit“ (Britanijos pasitraukimo) scenarijaus, kai rinkėjai spręs, ar šalis turi toliau likti 28 valstybių bloko nare.

Euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as (Naidželas Faradžas) pirmadienį viešėjo Amsterdame, į kurį atvyko išreikšti palaikymo sutarties su Ukraina priešininkų stovyklai.

„Sutarties atmetimas šiame referendume pasiųstų reikšmingą žinią Britanijos elektoratui, kad ne mes vieni galvojame, jog kažkas iš esmės įvyko ne taip su tuo, kur suka ES“, – sakė N.Farage'as aidint plojimams.

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode