Parama dėkojame




Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) sekmadienį atvyko atsisveikinimo vizito į Vokietijos šiaurinį Hanoverio miestą, kuriame Amerikos lyderis susitiks su savo „drauge“ Angela Merkel.

B.Obamos lėktuvas Žemutinės Saksonijos sostinėje, kur jis sekmadienį vakare numato pasakyti kalbą Hanoverio pramonės technologijų parodos atidaryme, nutūpė 12 val. 40 min. (13 val. 40 min. Lietuvos) laiku.

Be to, pirmadienį šiame mieste jis dar surengs „neformalų susitikimą“ su Prancūzijos, Vokietijos, Britanijos ir Italijos lyderiais.

Vienas iš B.Obamos paskutinės viešnagės didžiausioje Europos ekonomikoje tikslų yra pasiekti pažangos derybose dėl to, kas gali tapti didžiausios apimties pasaulyje laisvosios prekybos sutartimi, oficialiai vadinama Transatlantine prekybos ir investicijų partneryste (TTIP).

Tačiau parodomoji vienybė vargu ar padės numalšinti pasipriešinimą judviejų planams susitarti dėl transatlantinės prekybos sutarties, nes abi pusės teigia norinčios, kad derybos dėl sutarties, bent jau dėl bendrų jos principų, būtų baigtos iki B.Obamos prezidentavimo kadencijos pabaigos.

Anksčiau sekmadienį Vokietijos ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) pareiškė, kad Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos derybos dėl laisvosios prekybos sutarties „žlugs“, jeigu JAV nedarys nuolaidų.

„Amerikiečiai laikosi įsikibę savo idėjos „pirk prekę amerikietišką“. Mes negalime to priimti. Jie nenori prie savo viešųjų pirkimų prisileisti Europos kompanijų. Man tai prieštarauja laisvosios prekybos principams“, – prieš pat prasidedant B.Obamos vizitui verslo laikraščiui „Handelsblatt“ sakė S.Gabrielis.

Tokios pastabas jis išsakė praėjus dienai po to, kai dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį dalyvavo demonstracijoje Hanoveryje prieš minėtą prekybos paktą.

Per septynerius B. Obamos prezidentavimo metus jo santykiai su Vokietijos kanclere pagerėjo, ir B.Obama, bent jau tarp Europos lyderių, A. Merkel laiko pirmąja tarp lygių.

Abiejų jų požiūris į politiką yra analitiškas, o jų santykiai, anot patarėjų, itin racionalūs.

„Angelą laikau viena artimiausių savo partnerių ir laikau drauge, – vizito išvakarėse duodamas interviu laikraščiui „Bild“ Vokietijos kanclerei komplimentų negalėjo B. Obama. – Su ja dirbu ilgiau bei artimiau nei su kitais pasaulio lyderiais, ir ilgainiui daug ko iš jos išmokau. Ji turi daug lyderiui būdingų savybių, kuriomis žaviuosi. Ją veda tiek interesai, tiek vertybės“.

Šiandien, kai Jungtinės Valstijos turi „ypatingų santykių“ su Britanija ir Prancūzija, Amerikos „seniausia sąjungininkė“ tapo Vašingtono „nepamainoma partnere“, sakė JAV prezidentas.

Savo vizitą B. Obama užbaigs pirmadienį pasakydamas svarbią kalbą, kurioje, kaip manoma, apibrėš savo transatlantinių santykių viziją, o taip pat susitikdamas su A. Merkel bei Prancūzijos, Vokietijos ir Britanijos lyderiais.

Šis vizitas B. Obamai suteiks galimybę pagerinti savo įvaizdį ir paremti A. Merkel, kurios populiarumas gimtojoje šalyje smuko dėl migracijos krizės.

Kritikai sako, kad jos atvirumas pabėgėliams tik paskatino didžiulį atvykėlių iš Sirijos antplūdį,

„Manau, kad kanclerės Merkel – taip pat daugelio vokiečių – požiūris į pabėgėlių krizę yra drąsus“, – sakė B. Obama, išreikšdamas nuomonę, kurią A.Merkel savo namuose yra girdėjusi gerokai mažiau nei to norėtų.

Nelygus kelias

Nepaisant diplomatinių mandagybių, B.Obamos ir A.Merkel santykiuose būta ir įtampos. Jie ne kartą yra susiginčiję, ypač dėl fiskalinės politikos. A.Merkel mano, kad taupymas yra vaistas Europos šalių skolų problemoms spręsti, o B.Obama pasisako už išlaidų didinimą.

Pareigūnai taip pat pripažįsta, kad JAV ir Vokietijos santykiai subjuro po to, kai buvo išsiaiškinta, kad amerikiečiai klausėsi A.Merkel telefoninių pokalbių. Po šio skandalo vokiečių nuomonė apie Ameriką suprastėjo.

„Pew“ tyrimo centro atliktos apklausos rezultatai parodė, kad 45 proc. vokiečių nepalankiai vertina Jungtines Valstijas.

Tačiau, pareigūnų teigimu, dvišaliai santykiai pagerėjo po Malaizijos aviakompanijos keleivinio lėktuvo MH17 numušimo virš Ukrainos bei dėl krizės Ukrainoje, kas paskatino šalis ieškoti bendrų sąlyčio taškų.

B.Obamos nuomone, kanclerė yra „itin svarbi siekiant išsaugoti Europos vienybę Rusijos agresijos Ukrainoje akivaizdoje“.

Tiesa, Vokietijos, kaip partnerės, pajėgumai Europoje taip pat turi savo ribas.

„Kariniu požiūriu Vokietija nėra niekaip naudinga Jungtinėms Valstijoms: į NATO biudžetą ji moka per mažai ir kariniu atžvilgiu daro per mažai“, – sakė Vokietijos tarptautinių santykių tarybos analitikas Josefas Bramlis (Jozefas Bramlis).

„Į mus jie rimtai žiūri tik kaip į vieną iš Europos lyderių ir ekonominę galią. Šia prasme esame veikiau konkurentai, o ne partneriai. Štai kodėl jie mus šnipinėjo“, – pridūrė jis.

AFP–BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode