Sprogimas

Per pirmąjį oficialų savo vizito Lenkijoje renginį popiežius Pranciškus paragino Lenkijos lyderius priimti pabėgėlius, bėgančius nuo karų ir bado. Taip pat jis ragino ginti žmogaus gyvybę nuo pat jos užsimezgimo iki natūralios mirties.

Popiežius šiuos raginimus išsakė susitikdamas su Lenkijos prezidentu, premjere ir kitais politiniais lyderiais Vavelio pilies kieme.

Pranciškus pažymėjo, kad tai yra pirmasis jo vizitas į Vidurio ir Rytų Europą. Jis kalbėjo apie istorijos svarbą kuriant tautinę tapatybę, paremtą žmogiškaisiais ir dvasiniais ištekliais.

Prisimindamas Lenkijos krikšto 1050 metinių jubiliejų, pontifikas teigė, kad šis svarbus įvykis buvo esminė akimirka kuriant tautinę vienybę ir štvirtinant harmoniją net ir tais atvejais, kai žmonių nuomonės skiriasi.

Pranciškus kalbėjo, kad blogi istoriniai atsiminimai prikausto širdį ir mintis prie blogio, tuo tarpu geri atsiminimai skatina šalies judėjimą į priekį ir geresnius santykius tarp žmonių bei tautų. Pranciškus ypač pabrėžė abipusį Lenkijos ir Vokietijos bažnyčių lyderių atleidimą iš karto po Antrojo pasaulinio karo. Pranciškus užsiminė ir apie Katalikų Bažnyčios Lenkijoje suartėjimą su Rusijos Ortodoksų Bažnyčia.

Kalbėdamas apie šių laikų iššūkius, pontifikas pabrėžė ekonomiką, aplinkosaugą, o taip pat „kompleksinį migracijos fenomeną“. Pranciškus paragino puoselėti „pasirengimo priimti dvasią“, kuri būtų nukreipta į tuos, kurie bėga nuo konfliktų ir kenčia dėl neužtikrinamų žmogaus teisių.

Be to, popiežius teigė, kad būtina kurti naujas tarptautinio bendradarbiavimo formas, kurios padėtų išspręsti problemas, verčiančias žmones bėgti iš savo šalių.

EPA nuotrauka: Popiežius Pranciškus ir Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode