Parama dėkojame




Sprogimas

 Vadovavimą Nigerijos islamistų grupuotei „Boko Haram“ perėmė naujas lyderis, kuris grasina sprogdinti bažnyčias ir žudyti krikščionis, bet nutraukti išpuolius prieš mečetes ir turgavietes, naudojamas paprastų musulmonų, sakoma interviu, trečiadienį paskelbtame džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS).

Naujasis „Boko Haram“ vadas taip pat teigė, kad Vakarų šalys yra susimokiusios sukrikščioninti regioną, ir kaltino labdaros organizacijas, kad jos neva prisideda prie to plano.

Šio interviu, paviešinto trečiadienį IS laikraščio „al Nabaa“, vertimą į anglų kalbą paskelbė džihadistų tinklalapius stebinti organizacija „SITE Intelligence Group“.

Laikraštis įvardijo Abu Musabą al Barnawi (Abu Musabą Barnavį) naujuoju vadinamosios Vakarų Afrikos provincijos gubernatoriumi (wali). Šis titulas anksčiau būdavo priskiriamas daug metų „Boko Haram“ vadovavusiam Abubakarui Shekau (Abubakarui Šekau).

Pranešime nenurodomas dabartinis A.Shekau statusas, nors jau kelias savaites sklandė gandai, kad jis buvo pakeistas.

A.M.al Barnawi interviu rodo įvykusį didelį pokytį Nigerijos ekstremistų strategijoje. Per ankstenes mirtininkų sprogdintojų ir ginkluotų užpuolikų atakas prieš mečetes žūdavo daug daugiau musulmonų negu krikščionių.

Taip pat būdavo rengiami išpuoliai prieš judrius turgus, daugiausiai musulmoniškuose rajonuose, žudomos arba grobiamos moksleivės. Šios grupuotės pavadinimas susijęs su išpuoliais prieš moksleivius – jis reiškia, kad Vakarų mokslas yra nuodėmingas arba draudžiamas.

A.M.Al-Barnawi sakė, kad kovotojai atsakys į krikščionybės plitimo grėsmę.

„Užminuosime ir susprogdinsime kiekvieną bažnyčią, kurią įstengsime pasiekti; išsiaiškinsime visus, priklausančius kryžiaus tautai, ir juo nužudysime“, – pabrėžė jis.

Pasak SITE analitiko Jacobo Zenno (Džeikobo Zeno), A.M.al Barnawi slapyvardį naudodavo vienas Nigerijos žurnalistas, susijęs su užsieniečių pagrobimais garsėjančia grupuote „Ansaru“, atskilusia nuo „Boko Haram“.

Pernai kovą A.Shekau paskelbė, kad atsiriboja nuo teroristų tinklo „al Qaeda“ ir kad „Boko Haram“ persivadina „Islamo valstybės Vakarų Afrikos provincija“. Tuo metu „Boko Haram“ buvo galingiausia ginkluota struktūra Nigerijos šiaurės rytų regione, kontroliuojanti didžiulę teritoriją ir geriau motyvuota bei apsiginklavusi negu vyriausybės pajėgos.

Vadovaujant A.Shekau, jau septynerius metus besitęsiantis sukilimas išplito į kaimynines šalis. Dėl „Boko Haram“ veiksmų žuvo daugiau kaip 20 tūkst. žmonių, o per 2,2 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus. Pasak pagalbos darbuotojų, dėl šių neramumų regioną ištiko humanitarinė katastrofa, per kurią kasdien iš bado miršta vaikų.

Lagosas, Nigerija, rugpjūčio 4 d. (AP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode