Parama dėkojame




Sprogimas

 

Džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS) ištikimybę prisiekęs kanadietis detonavo sprogstamąjį užtaisą ir buvo nušautas taksi automobilyje, kai policijos pareigūnai ėmėsi veiksmų užkirsti kelią potencialiai teroro atakai.

24 metų Aaronas Driveris (Aronas Draiveris) buvo nukautas trečiadienį, kai Kanados tarnybos gavo informacijos iš JAV federalinio tyrimų biuro (FTB) apie šio vyro paskelbtą vaizdo įrašą, kuriame jis pareiškė palaikantis IS, per ketvirtadienį surengtą spaudos konferenciją nurodė Kanados karališkoji raitoji policija (RCMP).

„Šis nerimą keliantis įvykis mums primena, kad Kanada nėra atspari terorizmo grėsmei“, – sakė viešojo saugumo ministras Ralphas Goodale'as (Ralfas Gudeilas).

„Visada reikalingas nesvyruojantis budrumas“, – pridūrė jis.

RCMP komisaro pavaduotojas Mike'as Cabana (Maikas Kabana) sakė, kad jo tarnyba trečiadienį paryčiais gavo informacijos iš FTB, įskaitant „kankinio įrašą, parengtą tuo metu buvo mums dar nežinomo asmens, bet aiškiai baigiančio ruoštis surengti ataką, panaudojant savadarbes bombas“.

Remdamasi gauta informacija, policija padarė išvadą, kad ši ataka gali būti surengta „per artimiausias 72 valandas“ kokiame nors „urbanizuotame centre“, aiškino M.Cabana.

Policija ir kovos su terorizmu ekspertai per tris valandas atpažino vaizdo įraše matomą vyrą, apsirengusį juodai ir užsidėjusį megztą kaukę.

Tuo metu šalyje buvo paskelbtas perspėjimas dėl „tikėtinos teroristinės grėsmės“.

Trečiadienį apie 16 val. 30 min. vietos (23 val. 30 min. Lietuvos) laiku RCMP surado A.Driverį Stratrojaus miestelyje Ontarijo provincijoje, už maždaug 220 km į pietvakarius nuo Toronto – prie namo, kuriame jis gyveno su savo seserimi.

Vyras buvo ką tik įsėdęs į taksi automobilį.

Kai policija prisiartino, ant mašinos užpakalinio krėslo sėdėjęs Aa.Driveris detonavo sprogstamąjį užtaisą, kuris lengvai sužeidė vairuotoją. Galiausiai įtariamasis buvo nušautas, nurodė pareigūnai.

„Jeigu jis būtų išvažiavęs iš to gyvenamojo rajono prieš mums ten nuvykstant, šis scenarijus būtų pasibaigęs kitaip – esu tuo įsitikinęs“, – sakė RCMP vadovė Jennifer Strachan (Dženifer Strakan).

Žiniasklaidos pranešimuose buvo pranešta, kad susisprogdinęs įtariamasis pernai buvo suimtas dėl IS palaikančių pareiškimų socialiniuose tinkluose. Vasarį jis buvo paleistas, bet atidžiai stebimas.

Taip pat rašyta, kad jis buvo atsivertęs į islamą, kad jo vaikystė buvusi sunki, ir kad jis radikalizavosi naudodamasis internetu.

2014 metų spalį du pavieniai ekstremistai smogė Kvebeko ir Otavos provincijoje, tada jų atakos nusinešė dviejų karių gyvybes.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode