Parama dėkojame




Sprogimas

 

Šventė baigėsi, olimpinis deglas užgesintas. Tačiau dabar, kai olimpinės žaidynės baigėsi, Rio de Žaneirui liko klausimų dėl to, kas bus su olimpiniu kaimeliu ir planu paversti jį klestinčiu rekreaciniu rajonu su prabangiais butais ir biurais.

Brazilijoje tebesitęsiant recesijai, olimpinį kaimelį statęs konsorciumas kol kas pardavė tik mažiau nei 7 proc. kaimelyje pastatytų 3604 butų.

„Šiuo metu esame šulinio dugne. Niekas neperka butų, ir daugelis jų stovi tušti“, – sakė Pietų Amerikos nekilnojamojo turto agentūrų draugijos prezidentas Claudio Tavaresas de Alencaras (Klaudijus Tavaresas de Alenkaras).

Tuomet, kai prieš septynerius metus Rio de Žaneiras gavo teisę rengti vasaros olimpiadą, Brazilija buvo klestinti ekonomiškai besivystanti šalis, kurioje buvo aptikta naujų naftos telkinių. 2010 metais jos bendrasis vidaus produktas (BVP) padidėjo 7,5 proc.

Anksčiau butai Rio de Žaneire buvo parduodami akimirksniu: 2005 metais Pietų Amerikos žaidynėms pastatyti 1500 butų buvo parduoti per vos kelias valandas nuo jų pardavimo pradžios.

Tačiau dabar finansinė padėtis yra gerokai pasikeitusi. Brazilijos ekonomika pernai susitraukė 3,8 proc. ir, kaip prognozuojama, toliau trauksis, nes mažėja geležies rūdos ir kitų žaliavų paklausa. Nuo 2014 metų pabaigos šalyje darbo neteko daugiau nei 5 mln. žmonių.

Šiuo metu Rio de Žaneire yra butų perteklius, ir tai yra akivaizdu pažvelgus į stūgstančius tuščius daugiabučius. Ne vienerius metus augusios butų kvadratinio metro kainos pernai sumažėjo 6 proc. iki maždaug 3200 JAV dolerių.

Pardavėjams tenka imtis įvairiausių skatinimo priemonių – nuo medaus mėnesio kelionių ir vaikų mokslo apmokėjimo, kad tik žmonės pirktų butus.

„Didžiausia problema dabar yra užpildyti tuos butus, – sakė Rio de Žaneiro būsto sąjungos viceprezidentas Leonardo Schneideros (Leonardas Šnaideris). – Nors mintis apie gyvenimą olimpiniame kaimelyje skamba gražiai, reikės nemažai laiko rasti jam gyventojų.“

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode