Sprogimas

 

Turkijos neramiame pietryčių regione sekmadienį prie saugumo posto sprogus mikroautobusui, kuriame buvo 5 t sprogmenų, žuvo 18 žmonių, pranešė šalies premjeras.

Šis išpuolis, dėl kurio kaltinami kurdų kovotojai ir kuris pareikalavo 10-ies karių ir aštuonių civilių gyvybių, yra viena didžiausių atakų prieš Turkijos saugumo pajėgas nuo liepos 15-osios bandymo įvykdyti perversmą, kai kariškių grupė mėgino nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą (Redžepą Tajipą Erdohaną).

„Ataką įvykdė mirtininkas, kuris susprogdino mikroautobusą su 5 t sprogmenų“, – spaudos konferencijoje Stambule sakė premjeras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas).

Anksčiau buvo pranešama apie aštuonis žmones, žuvusius per šį išpuolį prie saugumo posto Chakario provincijos Šemdinlio rajone netoli sienos su Iraku ir Iranu. Tuo metu, kai sprogo bomba, saugumo pajėgų nariai tikrino automobilius, pranešė oficialioji Anatolijos naujienų agentūra.

Dar 26 žmonės – 10 karių ir 16 civilių gyventojų – per šią ataką, dėl kurios kaltinami kovotojai iš uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), buvo sužeisti, sakoma pranešime.

Po sprogimo ant kelio liko didelė, 10-15 m pločio ir iki 7 m gylio duobė, nurodė Anatolijos naujienų agentūra. Per sprogimą buvo padaryta didelė žala pagrindiniams saugumo posto vartams.

Netrukus po atakos kariškiai patvirtino, kad pradėjo didelio masto aviacijos operaciją.

Kaip ir ankstesnių atakų atvejais, Aukščiausioji radijo ir televizijos taryba (RTUK) laikinai uždraudė rodyti įvykio vietos ir aukų vaizdus.

„Brutali teroro ataka“

Premjero pavaduotojas Numanas Kurtulmusas (Numanas Kurtulmušas) sekmadienio išpuolį pavadino „brutalia ir baisia teroro ataka“ ir pažadėjo, kad Turkija niekada nenusileis kovotojų grupuotėms.

Kariškiai nurodo, kad per pastaruosius du mėnesius Chakario provincijoje nukovė iš viso 387 PKK kovotojus.

PKK jau 32 metus vykdo sukilimą prieš Turkijos valstybę, kuris nuo 1984 metų pareikalavo beveik 40 tūkst. gyvybių. Turkija, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga PKK laiko teroristine organizacija.

Pernai liepą žlugus pustrečių metų galiojusioms paliauboms, jau žuvo daugiau kaip 600 saugumo pajėgų narių ir daugiau kaip 7 tūkst. PKK kovotojų, nurodo Anatolijos naujienų agentūra.

Pastaruosius 15 mėnesių išpuoliai prieš Turkijos saugumo pajėgas vyksta kone kasdien, o vyriausybė pastaruosius 12 mėnesių vykdo karines operacijas prieš PKK, siekdama išstumti kovotojus iš urbanizuotų rajonų.

Kova tęsis

B.Yildirimas pažadėjo, kad Turkija ryžtingai tęs „kovą su šia separatistine teroristine organizacija (PKK) ... ir visokiomis teroristinėmis organizacijomis“, tarp jų – džihadistų „Islamo valstybe“ (IS).

Sekmadienio ataka buvo įvykdyta kitą dieną po to, kai du įtariamieji, kurie, kaip manoma, planavo sostinės Ankaros pakraštyje susprogdinti automobilyje padėtą bombą, susisprogdino policijai per šeštadienį ryte vykdytą operaciją liepus jiems pasiduoti.

Turkų pareigūnai sakė, jog yra požymių, kad tie du asmenys buvo susiję su PKK.

Be to, pirmadienį bus minimos daugiausiai aukų per dabartinę Turkijos istoriją pareikalavusios atakos, kai Ankaroje per prokurdišką taikos mitingą susisprogdinus dviem mirtininkams žuvo 103 ir buvo sužeista daugiau kaip 500 žmonių, pirmosios metinės.

Dėl tos atakos kaltinama IS.

Ankara, spalio 9 d. (AFP-AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode