Sprogimas

Genialiai paprasti desertai iš moliūgų: šokoladainio, pyrago ir sausainių receptai

 

Rugsėjo pabaiga ir spalio pradžia – pats moliūgų derliaus nuėmimo įkarštis. Iš savo ūkiuose užaugintų moliūgų gyventojai dažnai gamina sriubas, troškinius ar kitus rudeniu kvepiančius patiekalus. Visgi, moliūgas puikiai tinka gaminant ne tik sočius, bet ir saldžius patiekalus. Pasak prekybos tinklo IKI maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, ši daržovė – puikus ingredientas šokoladainiui, pyragui ar sausainiams, o visų šių gardėsių receptai yra genialiai paprasti ir lengvai pagaminami.

Ant stalo – moliūgų derlius

Nors gaminant įvairius skanumynus dažniau yra įprasta naudoti vaisius, o ne daržoves. Visgi, anot maisto ekspertės V. Juodkazienės, yra tokių daržovių, kurios desertams suteikia ypatingą skonį ir moliūgas – puikus to pavyzdys.

„Nors moliūgai dažnam žmogui asocijuojasi su trintomis sriubomis ar troškiniais, tačiau apsiriboti vien šių patiekalų gamyba nevertėtų. Moliūgai puikiai tinka net gerai žinomiems desertams, tokiems kaip, pavyzdžiui, šokoladainis,“ – teigia ekspertė.

V. Juodkazienės nuomone, pagaminti šokoladainį su moliūgais yra paprasta dėl to, kad jo pagrindinis ingredientas – moliūgų tyrė, kurią kiekvienas gali pasigaminti pats arba įsigyti parduotuvėje.

„Šokoladainio recepte, kaip ir daugelyje kitų saldžių patiekalų su moliūgais, naudojama moliūgų tyrė. Geriausia, jei ši tyrė pagaminta iš naminių moliūgų – tokią galite įsigyti daugelyje parduotuvių arba pasigaminti patys. Moliūgų tyrė taip pat gali būti naudojama įvairių kepinių gamyboje – nuo moliūgų pyrago iki blynų, o kas svarbiausia, jos likučius nesunku sudėti į šaldiklį ir, kai reikia, vėl panaudoti“, – sako maisto ekspertė ir dalijasi šokoladainio receptu.

Šokoladainis su moliūgais

Jums reikės:

130 g migdolų sviesto

120 g moliūgų tyrės

1 vnt. kiaušinio

120 g medaus

20 g nesaldintos kakavos miltelių

2 a. š. vanilės ekstrakto

0,5 kepimo miltelių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Paruoškite 20×20 cm kepimo skardą – įklokite į ją kepimo popieriaus ir atidėkite į šalį. Visus ingredientus sudėkite į elektrinį maišytuvą ir maišykite tol, kol tešla taps vientisa ir minkšta. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo skardą ir kepkite apie pusvalandį, kol įsmeigus medinį pagaliuką tešla prie jo neprikibs. Iškeptą šokoladainį su moliūgais palaikykite 15 minučių kambario temperatūroje ir tuomet skanaukite.

Moliūgų pyragas

Rudens vakarai sunkiai įsivaizduojami be šiltų pyragų, kurių kvapas pasklinda po visus namus. Gyventojai tokiu metų laiku yra įpratę gaminti obuolių pyragus, tačiau V. Juodkazienė siūlo išbandyti greitą ir skanų moliūgų pyrago receptą.

Pyrago tešlai reikės:

2 stiklinių miltų

1,5 stiklinės cukraus

1 v. š. valgomosios sodos

2 a. š. kepimo miltelių

2 a. š. cinamono

3 vnt. kiaušinių

1 stiklinės alyvuogių aliejaus

400 g moliūgų tyrės

Glaistui:

200 g kreminio sūrio

8 v. š. sviesto

1 stiklinės cukraus pudros

2 a. š. vanilės ekstrakto

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą ištepkite riebalais. Dideliame dubenyje išmaišykite visus sausus ingredientus – miltus, cukrų, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir cinamoną. Kitame dubenyje išmaišykite kiaušinius, alyvuogių aliejų ir moliūgų tyrę, kol masė taps vientisa. Šią skystą masę supilkite į sausų ingredientų mišinį ir gerai išmaišykite, kad neliktų gumulėlių. Supilkite gautą pyrago tešlą į kepimo skardą ir kepkite apie 40 minučių. Leiskite pyragui atvėsti ir per tą laiką paruoškite glaistą – visus jam skirtus ingredientus išmaišykite elektriniu maišytuvu, kol masė taps puri ir vientisa. Tuomet ją užtepkite ant atvėsusio pyrago. Skanaus!

Sausainiai su tarkuotais moliūgais

Dar vienas skanėstas, kurį lengvai ir greitai galite pasigaminti vėsų rudens vakarą – traškūs moliūgų sausainiai. Maisto ekspertės V. Juodkazienės teigimu, moliūgų sausainiai yra sveikesnė gardumynų alternatyva, todėl ją išbandyti tikrai verta.

Jums reikės:

100 g sviesto

100 g cukraus

0,5 a. š. vanilės ekstrakto

1 kiaušinio

300 g pilno grūdo miltų

1 a. š. kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

1 a. š. malto cinamono

1 a. š. malto imbiero

0,5 a. š. kardamono

150 g tarkuoto moliūgo

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Paimkite vidutinio dydžio dubenį ir išmaišykite sviestą, cukrų, vanilės ekstraktą ir kiaušinį, kol masė taps vientisa. Sudėkite miltus, kepimo miltelius, druską, cinamoną, imbierą ir kardamoną. Dar kartą išmaišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų. Į gautą masę sudėkite tarkuotus moliūgus. Išmaišykite. Naudodami valgomąjį šaukštą suformuokite vieno šaukšto dydžio rutuliukus ir dėkite juos ant kepimo skardos. Palikite tarpus, kad sausainiai kepdami nesusiliestų. Kiekvieną rutuliuką spustelėkite šaukštu, kad jis pasidarytų plokščias. Sausainius kepkite apie 15-20 minučių, kol jie gražiai paruduos. Skanaus!

Berta Čaikauskaitė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode