Sprogimas

Augalinis pienas: kaip išsirinkti ir ką iš jo gaminti?

Medžiagos, esančios grūduose, sėklose ir riešutuose, itin vertingos. O įprotis valgyti natūralias sėklas ir riešutus šiandien išgyvena savo aukso amžių. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo, kad augaliniai gėrimai kasmet tampa vis populiaresni, o jų asortimentas plečiasi. 

„Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi, kaip išsirinkti augalinį pieną bei ką galite iš jo pasigaminti.

„Augalinio pieno pardavimų augimas yra itin ryškūs: šių metų sausį, palyginti su 2019 m. atitinkamu laikotarpiu, šios prekės pardavimai padidėjo 37 proc. O lyginant praėjusius metus su 2018 m., pardavimai išaugo 42 proc. Beje, šiais metais populiariausias yra migdolų pienas“, – dalijasi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Tuo tarpu B. Baratinskaitė pataria, kad jei augalinį gėrimą gaminatės namuose, riešutus mirkykite 12-48valandas, sėklas – 4-10 valandų,kruopas – 6-8 valandas: „Gėrimą galite pasaldinti datulėmis. Vos dvi geraisutrintos plakiklyje gėrimui suteikia švelnaus saldumo.“

Sojų gėrimas

Tai bene labiausiai paplitęs augalinis gėrimas. Lengvai virškinamas, jame nėra cholesterolio, bet daug aukštos kokybės baltymų, taip pat – geležies ir kalcio. Iš jo gali būti gaminama varškė, kefyras, ledai ar jogurtas. Kad būtų skaniau, galima įberti šiek tiek druskos, cukraus ar vanilės.

Migdolų gėrimas

Malonaus, šiek tiek salstelėjusio skonio. Gaminamas iš vandenyje brinkintų, sumaltų ir nukoštų migdolų. Baltymų jame mažiau negu sojų gėrime, bet gausu vitamino E, B2, kalcio, geležies ir seleno. Labai tinka ryte užpilti dribsnius, kokteiliams, sriuboms, desertams, padažams ruošti.

Ryžių gėrimas

Tinkamas pasirinkimas tiems, kurie yra alergiški riešutams, sojoms ir gyvuliniam pienui. Dažniausiai šis gėrimas gaminamas iš natūralių ir nesaldžių ryžių. Jame iš viso nėra cholesterolio ir laktozės.

Avižų gėrimas

Avižų gėrimas gaminamas iš vandenyje brinkintų, sumaltų ir nukoštų avižų. Neriebus, gana malonaus skonio. Tinka košėms virti, kokteiliams ruošti, juo balinama kava. Galima gerti ir vieną, pagardinus vanile ar cinamonu.

Kokosų gėrimas

Šis gėrimas spaudžiamas iš kokosų viduje esančio branduolio. Branduolys sumalamas, išspaudžiamas skystis ir nukošiama.

„Kokosų gėrime mažai cholesterolio, bet jis itin kaloringas. Mėgstamas pietryčių Azijos, Indijos virtuvių patiekaluose. Tinka pilti į troškinius vietoj grietinėlės, juo galima užmaišyti blynų tešlą, balinti kavą, maišyti kokteilius, gaminti desertus“, – teigia B. Baratinskaitė.

 

Avižų košė su migdolų gėrimu

Jums reikės:

150 g avižinių dribsnių;

400 ml vandens;

350 ml migdolų gėrimo.

 

Užverdame vandenį, supilame 150 ml migdolų pieno. Suberiame avižinius dribsnius. Verdame ant mažos ugnies, vis pamaišydami ir papildydami likusiu migdolų gėrimu.

„Kai košė bus išvirusi, dar keletą minučių palaikykite uždengtame puode. Valgykite su medumi, uogomis ar pakepintais migdolų trupiniais. Skanaus!”, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Tropikų dvelksmas

Jums reikės:

1 l ananasų sulčių;

1 skardinė kokosų gėrimo (400 ml);

2 šaukštų rudojo cukranendrių cukraus.

Į kokteilių plakiklį supilkite kokosų gėrimą, suberkite cukrų ir ananasų sultis. Viską gerai išplakite ir išpilstykite. Gerkite iškart, kol kokteilis nesusisluoksniavo.

Pasigaminkite migdolų gėrimo

Jums reikės:

stiklinės migdolų;

3 stiklinės vandens.

„Migdolus mirkykite 12 valandų. Kai išmirks, nulupkite odeles. Į plakiklį suberkite migdolus, supilkite vandenį. Plakite apie 1 minutę. Nukoškite, supilkite atgal į plakiklį ir dar paplakite“, – priduria B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

„Maxima“ informacija ir nuotraukas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode