Sprogimas

Sveika mityba rudenį: kokius produktus pasirinkti

 Dietologai žino, kokie maisto produktai labiau padeda organizmui išlikti aktyviam, kai prasideda rudens darganos.  Mūsų organizmui rudenį  labai naudingas pienas ir jo produktai, taip pat įvairios daržovės – žalios arba apdorotos. Reikėtų nepamiršti ir tokių daržovių, kurios apdovanotos savybe apsaugoti organizmą nuo sezoninio peršalimo – česnako ir svogūno. Šie produktai  dar gali aprūpinti organizmą ir trūkstamais mikroelementais bei vitaminais.

 

 

Iš tiesų rudenį kur kas dažniau nei vasarą apetitas mums primena apie save. Todėl nereikėtų kęsti alkio vis ko nors  lengvai užkandant. Tiesiog reikėtų suvalgyti nedaug riebesnio maisto. Pasirinkite riebią jūrų žuvį, sviestą ir aliejų panaudokite gamindami įvairius karštus patiekalus.

Iš kur atsiranda alkio jausmas? Organizmas išnaudoja kalorijas ir tada pradeda naudoti nuosavus resursus. Šiuo atveju kaip tik ir vyksta lieknėjimo procesas. Dietų šalininkus tai iš tiesų džiugina, tačiau ir jie sunkiai gali atsispirti norui ką nors užkąsti. Tokiu atveju į pagalbą gali ateiti šiltos daržovių sriubos be miltinių užkandžių (duonos, batono). Atminkite: šiltos sriubos virškinimui organizmas sunaudoja daugiau energijos negu karšto patiekalo virškinimui. Vadinasi, ir tikimybė priaugti svorio yra mažesnė. Tokiu būdu ir numalšinsite alkį, ir nepriaugsite nereikalingų kilogramų.

Kaip nekeista, rudenį mūsų organizmui ypač naudingos bulvės. Ir nereikalingi kilogramai pradeda augti ne nuo vartojamų bulvių, o nuo to, kokius patiekalus gaminame prie bulvių. Bulvių košė su riebiu padažu ir kotletu – tikra bomba talijai. Todėl kartu su bulvėmis geriau valgyti kitas daržoves ir varškę. Dietologų įsitikinimu, tai kur kas labiau suderinami maisto produktai.

Rudenį taip pat labai naudingi žali, rauginti ir termiškai apdoroti kopūstai. Juose yra nedaug kalorijų, tačiau pakankamai vitaminų. Be to, susidoroti su alkio jausmu padeda ir švieži vaisiai bei daržovės. Kai išalkstate, suvalgykite saldžią morką. Įsitikinsite, jog ši daržovė puikiai numalšins apetitą, aprūpins organizmą vitaminais ir ląsteliena, kuri padės laiku apsivalyti žarnynui.

Rudenį galima pajusti sezoninės depresijos simptomus. Tačiau tokioje būklėje nereikėtų iš karto pulti prie šokolado. Kai labai norisi ko nors saldaus, geriau pasirinkite saldžius šviežius vaisius. Tam puikiausiai tiks rudenį parduotuvių lentynose besipuikuojantys saldūs oranžiniai persimonai.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode