Sprogimas

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras palaiko ,,Memorialą‘‘

2022 m.sausio 24 d.Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro Tuskulėnų rimties parko memorialinio komplekso Konferencijų salėje vyko filmo ,,ATMINTIES VALYMAS: Kodėl Rusijos valdžia nori uždaryti ,,Memorial’’? peržiūra ir diskusija.

Jame dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr.Arūnas Bubnys, LGGRTC (Centro) darbuotojai ir kiti garbūs svečiai.

Šį filmą specialiai nufilmavo televizijos kanalas „Dožd“, viena iš paskutinių nepriklausomų žiniasklaidos priemonių Rusijoje. „Dožd“ kalbėjosi su tais, kurie buvo „Memorialo“ kūrimo pradžioje, likus porai metų iki SSRS žlugimo. Filme pasakojama,kaip nedidelė disidentų grupė rinko ir saugojo draudžiamus prisiminimus apie Gulagą ir keliami klausimai, kas bus su represuotųjų SSRS duomenų baze, jei organizacija bus uždaryta? Šie ir kiti svarbūs klausimai keliami filme ATMINTIES VALYMAS: Kodėl Rusijos valdžia nori uždaryti ,,Memorial’’?.Taip pat filme įgarsinta Nobelio premijos laureato Dmitrijaus Muratovo įžanginė kalba.

,,Memorial“ yra seniausia Rusijos teisių gynimo organizacija. Ji įkurta 1989 metais, prieš Sovietų Sąjungos subyrėjimą. Tarp grupės steigėjų buvo Nobelio taikos premijos laureatas, disidentas Andrejus Sacharovas, garsus žmogaus teisių gynėjas Sergejus Kovaliovas. 2021 metų pabaigoje žiniasklaida paskelbė, kad Rusijos Aukščiausiasis Teismas nurodė uždaryti organizacijos centrinį padalinį „Memorial International“ dėl anksčiau grupei suteikto „užsienio agento“ statuso pažeidimų, konkrečiai – kad ne visos jos publikacijos žymėtos atitinkama etikete, kaip reikalauja įstatymas.

,,Rusijos nevyriausybinė istorinio švietimo ir žmogaus teisių organizacija „Memorial“ yra padėjusi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui (LGGRTC) rasti svarbių duomenų apie gulage, lageriuose kalintus, nužudytus lietuvius, sudarant represuotųjų žmonių sąrašus. LGGRTC (Centras) su šia organizacija bendradarbiavo nuo 1996 metų. Šiandien visi, drauge dalyvaudami šio filmo peržiūroje protestuojame prieš Rusijos vadovų veiksmus’’ – susirinkusiems kalbėjo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinis direktorius dr.A.Bubnys.

,,Memorialas“ yra seniausia žmogaus teises ginanti organizacija Rusijoje, tapusi pilietinės visuomenės simboliu. Nuoširdžiai dėkojame draugams iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro už suteiktą galimybę parodyti šį filmą‘‘ sakė Svetlana Panič ,,Memorialo‘‘grupės palaikymo kordinatorė.

,,Planuojame surengti šio dokumentinio filmo apie „Memorialą“ peržiūras surengti Rusijoje ir Europoje, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie spaudimą organizacijai. Tik kartu galime užkirsti kelią jos uždarymui‘‘ – viltingai susitikimą baigė S.Panič.

LGGRTC darbuotojo dr. R. Kaminsko nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode