Sprogimas

Išdalinti sporto pinigai: plaukimas – pirmas, krepšinis – penktas, dziudo – nulis

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) šalies sporto šakų federacijoms ir neįgaliųjų sporto organizacijoms šiemet paskirstė 10 mln. eurų aukšto meistriškumo sporto programoms finansuoti.

Lėšas šiemet jau gaus anksčiau

7,4 mln. eurų šįmet skirti 36-ioms strateginių sporto šakų ir į olimpinių žaidynių programą įtraukų sporto šakų federacijoms. Kaip ir praėjusiais metais, daugiausia lėšų skirta Lietuvos plaukimo federacijai – 927 tūkst. eurų, praneša ŠMSM.

779 tūkst. eurų skirti lengvosios atletikos, 719 tūkst. eurų – irklavimo, beveik 547 tūkst. eurų – baidarių ir kanojų irklavimo, 516 tūkst. eurų – krepšinio federacijoms.

1,4 mln. eurų paskirstyti 27-ioms į olimpinių žaidynių programą neįtrauktų sporto šakų federacijoms.

Neįgaliųjų sporto organizacijų įgyvendinamoms aukšto meistriškumo programoms šįmet skirti 1,2 mln. eurų. Ši suma artimiausiu metu bus paskirstyta Lietuvos aklųjų sporto federacijai, Lietuvos neįgaliųjų sporto federacijai, Lietuvos paralimpiniam komitetui, Lietuvos kurčiųjų sporto komitetui ir Lietuvos specialiosios olimpiados komitetui.

„Šiais metais valstybės lėšos sporto šakų federacijoms ir neįgaliųjų sporto organizacijoms paskirstytos anksčiau, o tai reiškia, kad ir pinigai jas pasieks anksčiau – ne balandį ar gegužę kaip buvo iki šiol, o pirmaisiais metų mėnesiais. Siekiame užtikrinti nepertraukiamą aukšto meistriškumo sporto finansavimą“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas.

Remiantis pernai gruodį Vyriausybės patvirtintais Aukšto meistriškumo sporto programų įgyvendinimo finansavimo valstybės biudžeto lėšomis tvarkos aprašo pakeitimais, 2022 m., kaip ir 2021 m., skiriant finansavimą sporto federacijoms ir neįgaliųjų sporto organizacijoms buvo atsižvelgiama į COVID-19 pandemijos poveikį konkrečiai sporto šakai.

Kadangi dauguma svarbiausių tarptautinių varžybų (olimpinės, paralimpinės žaidynės, visų amžiaus grupių pasaulio bei Europos čempionatai) buvo atšauktos ar perkeltos į 2021 ar 2022 metus, skiriant finansavimą buvo vertinami skirtingais laikotarpiais sportininkų pasiekti rezultatai.

Iki COVID-19 pandemijos finansavimas aukšto meistriškumo sporto programų įgyvendinimui buvo skiriamas įvertinus atitinkamos sporto šakos sportininkų ketverių pastarųjų metų pasiekimus aukšto meistriškumo sporto varžybose.

Skiriant valstybės finansavimą taip pat vertinamas sporto šakos masiškumas, gerojo valdymo praktika organizacijoje.

Strateginių sporto šakų plėtojimui valstybė teikia prioritetą, taigi skirstant valstybės biudžeto lėšas strateginių sporto šakų programoms pridedama daugiau vertinimo balų ir šių sporto šakų federacijos atitinkamai gauna didesnį finansavimą.

Pagal 2021 m. gruodį Vyriausybės patvirtintus strateginių sporto šakų nustatymo kriterijus, sporto šaka laikoma strategine, jeigu ji yra įtraukta į olimpinių žaidynių programą ir toje sporto rungtyje besivaržantys Lietuvos sportininkai nuo 2013 m. sausio 1 d. užėmė bent vieną iš: 1–8 vietų olimpinėse žaidynėse, 1–6 vietą pasaulio čempionate, 1–3 vietą Europos čempionate, 1–30 vietą Profesionalų teniso asociacijos ar Moterų teniso asociacijos reitingų kvalifikacijoje.

Strateginių sporto šakų sąraše šiuo metu yra 15 sporto šakų: baidarių ir kanojų irklavimas, boksas, buriavimas, dviračių sportas, dziudo, greitasis čiuožimas, imtynės, irklavimas, krepšinis, lengvoji atletika, plaukimas, sunkioji atletika, šiuolaikinė penkiakovė, taekwondo ir gimnastika.

Finansavimą gaus ne visi

Šįmet nuspręsta valstybės finansavimo neskirti Lietuvos dziudo federacijos vykdomai aukštojo meistriškumo programai. ŠMSM Vidaus audito skyriui atlikus dziudo federacijos valstybės biudžeto lėšų naudojimo patikrinimą (atliktas lėšų, skirtų 2020 m. aukšto meistriškumo sporto programai įgyventi, auditas), rasta esminių pažeidimų, kurių federacija nesutiko ištaisyti.

Valstybės finansavimas šįmet taip pat neskirtas Lietuvos universalios kovos federacijai ir Lietuvos tautinių imtynių federacijoms, nes jos nepateikė visų dokumentų ir informacijos, reikalingų siekiant gauti valstybės finansavimą (reikalavimai nustatyti Sporto įstatyme ir Aukšto meistriškumo sporto programų įgyvendinimo finansavimo valstybės biudžeto lėšomis tvarkos apraše).

„Visiems taikome griežtus skaidrumo reikalavimus. Visoms federacijoms jie vienodi. Jeigu nesilaikoma reikalavimų, federacija turi susitaikyti su pasekmėmis. Visuomenė turi teisę žinoti, kur naudojamos sporto federacijoms skirtos lėšos ir kad jos naudojamos pagal paskirtį“, – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

2021 m. sporto šakų federacijų ir neįgaliųjų sporto organizacijų vykdomoms aukšto meistriškumo sporto programoms finansuoti iš viso skirti 9,7 mln. eurų, 2020 m. – 7 mln. eurų.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode