Sprogimas

Nebetinkamas naudoti elektronines cigaretes privalu rūšiuoti su elektros ir elektroninės įrangos atliekomis

cigarAplinkosaugininkai primena, kad nebetinkamų naudoti vienkartinių ar daugkartinių elektroninių cigarečių jokiu būdu negalima mesti į komunalinių atliekų konteinerius, nes jos teršia aplinką. Šios atliekos turi būti rūšiuojamos kartu su elektros ir elektroninės įrangos atliekomis.

Šiuo metu Aplinkos ministerija kartu su Ekonomikos ir inovacijų ministerija diskutuoja su elektronines cigaretes tiekiančiomis ir jomis prekiaujančiomis įmonėmis, kaip tobulinti šių atliekų surinkimo sistemą. Taip pat renkami duomenys, kiek tokių atliekų susidaro Lietuvoje.

„Elektroninių cigarečių tiekėjai (importuotojai) turi prisiimti atsakomybę už šių atliekų surinkimo tinklo plėtrą ir saugų tolimesnį tvarkymą, nes to nepadarius kentės aplinka. Jas naudojančių skaičius auga, todėl viliamės, kad atsiras daugiau gyventojams patogių surinkimo vietų, pavyzdžiui, dėžės baruose ir pan., bus sukurta reikiama infrastruktūra“, – sako aplinkos viceministrė Raminta Radavičienė.

Nebetinkamos naudoti elektroninės cigaretės dabar neapskaitomos atskirai, nes pagal ES direktyvą priskiriamos prie smulkios elektros ir elektroninės įrangos kategorijos, į kurią patenka smulkūs namų ūkio, medicinos prietaisai, šviestuvai, garso ir vaizdo atkūrimo bei kitokia įranga.

Elektroninė cigaretė sudaryta iš maitinimo elemento, kaitiklio ir kapsulės, kurioje yra nikotino tirpalas, arba iš baterijos ir kaitiklio kartu su kapsule bei skysčiu. Jos korpusas gaminamas iš plastiko arba aliuminio. Įrenginyje yra iki 80 cheminių medžiagų, įskaitant sunkiuosius metalus, tokius kaip nikelis, alavas ir švinas.

Išmestos kur pakliuvo ar kartu su komunalinėmis atliekomis, jos aplinkai daro didelę žalą. Šiose atliekose esančios ličio jonų baterijos išskiria sunkiuosius metalus, kitas toksines chemines medžiagas, kurios teršia dirvožemį, prasiskverbia į gruntinius vandenis. Plastikinės detalės suyra į mikroplastikus, patenka į vandens telkinius ir ardo jų ekosistemas. Be to, jose aptinkama nikotino likučių, aromatų. Visa tai kelia pavojų gyvajai gamtai ir žmonių sveikatai.

Atkreipiame dėmesį, kad elektroninėse cigaretėse esančio skysčio negalima išpilti į įprastą šiukšliadėžę ar kriauklę. Nebetinkamas naudojimui elektronines cigaretes reikia šalinti smulkiai elektronikai skirtose talpose, kurias galima rasti didesniuose prekybos centruose.

Yra ir daugiau saugių šalinimo alternatyvų: jas nemokamai priima elektroninėmis cigaretėmis prekiaujančios parduotuvės ar kitos prekybos vietos, elektronikos atliekas tvarkančios bendrovės, didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelės. Daugiau informacijos galima rasti čia

Pažymėtina, kad elektroninių naudoti nebetinkamų cigarečių negalima mesti į baterijoms skirtas talpas.

Mūsų šalyje pagal ES ir Lietuvos teisės aktus nuo 2020 m. būtina surinkti ir sutvarkyti ne mažiau kaip 65 proc., jeigu įrengiama pakankamai priėmimo vietų, arba 75 proc. buityje naudojamos elektros ir elektroninės įrangos atliekų, tarp jų ir elektroninių cigarečių. Skaičiuojama nuo praėjusiais metais patiekto vidaus rinkai konkrečios kategorijos kiekio.

Naujausio „Eurobarometro“ tyrimo duomenimis, Lietuvoje elektronines cigaretes bent kartą bandė 16 proc. šalies apklaustųjų (2 proc. daugiau nei Europos Sąjungos (ES) vidurkis). Daugiausia jas rūko 15–24 m. (37 proc.) ir 25–39 m. (36 proc.) asmenys.


Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode