RETRO

Pasaulyje nykstant bičių populiacijai priimti bites į miestą tampa itin svarbu

bitesŠiandien pasaulinė bičių diena, skirta atkreipti dėmesį į bičių populiacijos mažėjimą pasaulyje ir jų reikšmę mūsų aplinkai.

Aplinkos ministerijos inicijuotas miesto bitininkystės skatinimo projektas padeda supažindinti visuomenę su nykstančios bičių populiacijos svarba ekosistemoms, bioįvairovės išsaugojimui ir kviečia apgyvendinti bites miestuose. Prieš metus prasidėjęs projektas plečiasi – Lietuvos miestuose pernai buvo įrengti aštuoni aviliai, šią vasarą jų padaugės iki 25. 

Bitės mieste – gyventojams vis dar neįprastas reiškinys, tačiau miesto bitininkyste susižavi vis daugiau įstaigų ir verslo įmonių. Aplinkos ministerijos inicijuotas miesto bitininkystės skatinimo projektas sulaukė susidomėjimo visoje Lietuvoje. Naujuose pritaikytuose aviliuose bitės apsigyvens net septyniuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Kretingoje, Alytuje, Akmenėje ir Trakuose. 

„Skatindami ir plėtodami miesto bitininkystę siekiame išsaugoti nykstančias bites ir tuo pačiu kuriame aplink save tvarią, sąmoningą ir ekologišką miestų bendruomenę, – teigia Paulius Chockevičius, miesto bitininkystės skatinimo projektą įgyvendinančios Urbanbee.lt vadovas.

Praeitą vasarą bites ant savo stogo apgyvendino Prezidentūra ir Kaune esanti įmonė UAB „Manjana. Aviliai taip pat įrengti Vilniaus Vingio parke ir Kretingoje esančioje Jurgio Pabrėžos Universitetinėje gimnazijoje. Šių metų liepos–rugpjūčio mėnesiais aviliai su bitėmis atsiras dar keturiuose vaikų darželiuose Vilniuje, Alytuje, Akmenėje ir Klaipėdoje, progimnazijoje Alytuje ir Trakų neįgaliųjų įveiklinimo centre. 

Vis dar yra bijančių, kad miestuose apgyvendintos bitės sugels  gyventojus, tačiau bitės iš prigimties yra taikios ir negelia žmonių, jei jie nekelia grėsmės bičių ar avilio saugumui. Tam, kad žmonės jaustųsi dar saugiau, projekto metu įrengtuose aviliuose Urbanbee.lt įkurdina specialiai išvestos bukfasto veislės linijos bites, kurios yra darbščios, ramios ir nepuola žmonių. 

Suprasdami, kaip svarbu vaikus supažindinti su bitėmis ir parodyti jų svarbą mūsų aplinkai, prie miesto bitininkystės skatinimo projekto jungiasi vis daugiau vaikų darželių ir mokyklų. Urbanbee.lt užtikrina, kad tai saugu ir naudinga. Vaikai, kasdien matydami bites supras kokios jos draugiškos ir taikios, kiek daug galime iš jų pasimokyti ir kodėl turime jas saugoti, jomis rūpintis.  

Galvojantys, kad bitėms mieste ne vieta dėl augalų trūkumo ir oro užterštumo nustemba sužinoję, kad dėl intensyviai vystomos žemdirbystės, monokultūrų auginimo ir naudojamų pesticidų bitės dažnai daug geriau jaučiasi didmiesčiuose, nei laukuose.

Miestų viešose vietose ir gyventojų balkonuose, terasose auginamų gėlių gausa, medžiai bei krūmai parkuose ir kitose miesto zonose yra bičių labai mėgstami ir užtikrina joms reikalingą augalų įvairovę. Nors žaliąsias zonas miestuose kuria žmonės, bitės rinkdamos nektarą apdulkina augalus ir taip prisideda prie šių zonų, gėlynų bei sodų augimo. 

Siekiant užtikrinti kuo geresnes gyvenimo sąlygas miestuose įkurdintoms bitėms, visi projekto dalyviai aprūpinami rinkiniu bitininkavimo pradžiai, miesto bitininkystės specialistai padeda jiems pasirinkti avilio vietą, konsultuoja, kaip jas prižiūrėti, apmoko darbuotojus, kad jie gebėtų savarankiškai tęsti veiklą, projektui pasibaigus. Taip pat rengiamos trumpos paskaitos visiems darbuotojams apie bičių vaidmenį gamtoje. Visame pasaulyje nykstant bičių populiacijai priimti bites į miestą tampa itin svarbu.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode