Sprogimas

Namo pridavimas: aktualijos, kurių nežinant galima nukentėti

„Nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės“ – tai frazė, kuri tinka daugeliui atvejų, namo pridavimo klausimais – taip pat. Nors atrodytų, kad namo pridavimas yra džiaugsmingas paskutinis žingsnis visame statybų procese ir pakanka tik sutvarkyti pastatyto statinio formalumus, tačiau taip nėra. Namo pridavimas vyksta pagal Lietuvos Respublikos statybos įstatymo reikalavimus ir sąlygas. O tai gali kelti ir nemažai iššūkių, ypač, jeigu su namo pridavimo klausimais susiduriama pirmą kartą, jei nesidomima, kokie teisės aktai jį reglamentuoja ir kaip jį atlikti.

 

Nuo 2022 m. gegužės 1 d. namo pridavimas ir visos su juo susijusios procedūros pasikeitė – o tai gali sukelti dar didesnę sumaištį tiems, kuriems iki visateisės galimybės naudotis statiniu teliko vienas žingsnis, t. y. priduoti namą. Kas aktualu ir ką privalu žinoti, kad namo pridavimas vyktų sklandžiai?

Pirmiausia – susirinkite visus būtinus dokumentus

Kol namo pridavimas dar nepradėtas, reikėtų susirinkti visus būtinus dokumentus: statinio projektą, statinio kadastro duomenų bylą, geodezines nuotraukas (viso pastato ir inžinerinių tinklų), pastato darbo projektą, statybos leidimą, pastato energetinio naudingumo sertifikatą. Tai yra būtiniausi dokumentai, tačiau būna atvejų, kai prireikia pateikti ir papildomus dokumentus tokius kaip garso klasifikavimo protokolas ar rašytiniai sutikimai (žemės sklypo bendraturčių, besiribojančių žemės sklypų savininkų ar kt). Taip pat gali prireikti ir rangovo garantinio laikotarpio prievolių vykdymo dokumentų. Tad, trumpai tariant, kiekvienas statinys ir jo pridavimo atvejis gali būti skirtingas, todėl ir pateiktinų dokumentų kiekis gali skirtis.

Jeiu kurio nors iš minėtų dokumentų neturite, gali būti, jog teks kreiptis į specialias institucijas, pavyzdžiui, Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją, Valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspekciją ar Valstybinę energetikos inspekciją. Su kuriomis institucijomis teks bendradarbiauti paaiškės dokumentų rinkimo metu. Beje, reikalingų dokumentų surinkimas nėra vien formalumas. Jų neturėjimas ar nepateikimas gali gana stipriai ištęsti visa namo pridavimo procesą laiko atžvilgiu.

Antras jūsų žingsnis – pasirinkite statinio ekspertizės rangovą

Tai viena iš pagrindinių namo pridavimo aktualijų, įsigaliojusių nuo š. m. gegužės 1 d. Jeigu anksčiau didžiąją dalį funkcijų, susijusių su statybų baigimu, vykdė valstybės institucijos, tai dabar ši sąlyga pasikeitė. Dabar namo pridavimo funkcijas perėmė statinio ekspertizės rangovai. Jais gali būti Lietuvos ar užsienio fiziniai asmenys, turintys Statybos įstatymo nustatytą teisę atlikti statinio ekspertizę. Jie atliks visas reikalingas procedūras: įvertins statomo statinio techninę būklę, nustatys, ar statinys atitinka Reglamente (ES) Nr. 305/2011 statiniams keliamus reikalavimus, ar yra saugus naudoti ir kt.

Galiausiai, pasidomėkite, kaip vyksta pats namo pridavimas

Anksčiau Statybos inspekcija priimdavo prašymus išduoti pažymas apie statinio statybą be nuokrypių nuo statinio projekto sprendinių (pažyma) ir prašymus patvirtini deklaracijas apie statybos užbaigimą (deklaracija). Dabar ši tvarka yra pasikeitusi ir deklaracijų tvirtinimas perleistas statinio ekspertizės rangovams. O šie turi imtis įgyvendinti tolesnius formalumus. Vienas pagrindinių – suteikti deklaracijų ir pažymų tvirtinimo paslaugas per Lietuvos Respublikos statybos leidimų ir statybos valstybinės priežiūros informacinę sistemą „Infostatyba“ – www.infostatyba.lt.

Pažymėtina, kad nors Statybos inspekcija neteko kai kurių savo funkcijų, bet ji ir toliau bus reikalinga namo pridavimo procesui – išduos statybos užbaigimo aktus. Tai reiškia, kad didžiausių ir rizikingiausių statinių statyba Lietuvoje bus užbaigiama tik tada, kai jos baigtumą patvirtins statybos užbaigimo komisija, sudaryta iš valstybės ir savivaldybės subjektų narių.

Nors pakeitimų, susijusių su namo pridavimu, nėra labai daug, tačiau juos žinoti ir jų laikytis būtina. Jei patiems susigaudyti sunku ar žengti namo pridavimo žingsnį nedrąsu, visuomet galima kreiptis į šios srities profesionalus. Klaipėdos statybos kompanijadidžiausia vakarų Lietuvoje namų pridavimo klausimais užsiimanti įmonė, padėjusi šimtams žmonių susitvarkyti namo pridavimo dokumentus ir kitus formalumus. Susisiekite telefonu 8 686 53020 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. – jie padės ir jums!

https://www.kskompanija.lt/namo-pridavimas/

22-132

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode