Sprogimas

Ilgaamžės paslaptis – bendravimas su žmonėmis

 

Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Violeta Riaukienė kartu su Endriejavo seniūnijos seniūne Laimute Šunokiene bei socialine darbuotoja Danute Lukauskiene vyko pasveikinti endriejaviškės 90-metės Adelės Putrienės.

Viena pati savarankiškai gyvenanti ponia Adelė, kuriai buityje keletą kartų per savaitę talkina socialinė padejėja Jovita, spinduliuoja gera nuotaika – toks jubiliejus ne kasdien, tad smagu sulaukti dėmesio, sveikinimų ir iš valdžios atstovų.

Šviesiu protu, geru humoro jausmu ir puikia išvaizda stebinanti senolė noriai pasakoja apie savo gyvenimą, jaunystės dienas. Garbingo jubiliejaus sulaukusi moteris jau daug metų našlė, tačiau vieniša nesijaučia – ją nuolat aplanko Palangoje gyvenantis vienturtis sūnus, kuris senolei padovanojo net 5 anūkus. Jubiliatė kol kas turi vieną proanūkį, tačiau tikisi jų sulaukti daugiau. Ilgaamžė pasakoja, kad su sūnumi telefonu kalba kelis kartus per dieną, todėl bendravimo, kuris itin svarbus, jai netrūksta.

Ponia Adelė, kaip pati sakė, visą gyvenimą leido tarp žmonių: „Dirbau ir laiškininke, ir pardavėja, ir buhalterio padejėja, visuomet buvau tarp žmonių. Kaime kitaip ir nevadindavo tik „mūsų Adelė“. Seniūnė taip pat pasakojo, kad Adelė didelę dalį savo gyvenimo skyrė kitiems žmonėms. Ji visuomet visiems padėdavo, noriai įsitraukdavo į įvairias veiklas, daugybę metų giedojo bažnyčios chore.

Dainavimas – vienas didžiausių ilgaamžės malonumų. Jaunystėje ji dalyvaudavo dainų šventėse, giedojo bažnyčiose, o vėliau giesmėmis ne vieną endriejaviškį palydėjo amžinojo poilsio. Šiandien ilgaamžė jau prasčiau mato, todėl negali skaityti knygų, nelabai žiūri ir televiziją, vienas iš malonumų – radijo klausymas. Per radiją ir dainas, ir žinias išgirsta.

Senolė nedvejodama pasidalina ir ilgaamžiškumo receptu: „Tik bendravimas. Reikia būti tarp žmonių, bendrauti. Man gyvenime pasisekė, kad visuomet supo geri žmonės, kurie būdavo šalia ir džiaugsmuose, ir varguose. Sako, kad geri žmonės ir prie savęs gerus traukia. Žinoma, nereikia laikyti savyje pykčio, negalima pavydėti, reikia džiaugtis tuo, ką turi, bet svarbiausia – bendrauti su žmonėmis.“

Išvykstant iš ilgaamžės namų viešnios linkėjo 90-metei artimųjų meilės ir dėmesio, sveikatos, gražių gyvenimo akimirkų ir Dievo palaimos.

Klaipėdos rajono savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode