Sprogimas

Pasveikinta 90-metė

 

Lapkričio 12 d. Ignalinos  seniūnijos Vaišniūnų kaimo gyventoja Genovaitė Rakštelytė sulaukė garbingo 90-mečio. Genutė turi gerą atmintį, yra darbšti  ir tvarkinga, sugeba pati savimi pasirūpinti, o ūkio reikaluose padeda sūnėnas, kurio ji labai laukia. Moteris sekmadieniais ir į bažnyčią nuvyksta, džiaugiasi, kad gerb. dekanas Vidas Smagurauskas per Šv. Mišias ją pasveikino (mat jie gimę tą pačią dieną), tik klebonas lygiai perpus už ją jaunesnis.

Rakštelytė taip ir pragyveno visą amželį savo gimtuosiuose namuose. „Čia mano mamos namai, mama – vietinė, tėvas Viktoras Rakštelis iš Vėlionių kilęs, čia užkuriom atėjo“ – pasakoja Genutė.  Rakštelių šeimoje augo 12 vaikų: 7 sūnus ir 4 dukros, iš kurių tik keturi belikę, o Genovaitė –  šeimoje vyriausia. Tėvas  Anapilin iškeliavo 1968 metais, sulaukęs 82 metų. Viktoras Rakštelis buvo Lietuvos kariuomenės savanoris, 1923 metais dalyvavo Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos karinėje akcijoje, buvo vienas pirmųjų tarpukario Lietuvos pasieniečių, pažinojo prezidentą Antaną Smetoną. Rakštelių namų sieną garbingiausioje vietoje tarpukariu bei sovietų okupacijos pirmaisiais metais puošė Lietuvos herbas Vytis, kuris buvo paslėptas ant krosnies už kamino- rodo tą vietą Genutė ir didžiuojasi, kad Vytis išliko nenugalėtas. Dabar ši istorinė relikvija perduota saugoti Viktoro Rakštelio  proanūkiui. „Per  Vaišniūnus ėjo demarkacinė linija, mūsų namas buvo Lietuvos teritorijoje, karo metu čia buvo lakūnų ligoninė, visas namas buvo užimtas; sunkūs buvo laikai, visko teko iškęsti“ – pasakoja Genutė. Genovaitė Rakštelytė daug metų dirbo Vaišniūnų girininkijoje, kolūkyje ir gyvulius šėrė, ir karves melžė, o ir namuose visus darbus dirbo. Dabar tik kapelius Vaišniūnų kalnelyje prižiūri, o jų net devyni artimųjų.

Gražaus gimtadienio proga Genovaitę Rakštelytę pasveikino seniūnas Jonas Polita, seniūnijos darbuotojos Birutė Lukošiūnienė ir Rita Dervinienė,  jubiliatei palinkėta stiprios sveikatos, gražių gyvenimo akimirkų bei sulaukti 100-o metų.

Personalo specialistė Birutė Lukošiūnienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode