Sprogimas

Susitikime su Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovais aptarti savivaldai aktualūs klausimai

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas vaizdo susitikime su Lietuvos savivaldybių asociacijos atstovais, merais aptarė trumpųjų maisto grandinių, melioracijos fondo kūrimo bei kitus savivaldai svarbius klausimus.

Trumposios maisto tiekimo grandinės – ministro prioritetas – sulaukia vis daugiau ūkininkų ir įvairių asociacijų dėmesio. Numatomais pokyčiais trumpųjų maisto tiekimo grandinių srityje domėjosi ir Savivaldybių asociacijos atstovai.

Žemės ūkio ministras išskyrė tris numatomas trumpųjų maisto tiekimo grandinių plėtros kryptis. Pirmoji – tam tikrų logistikos centrų, skirtų trumposioms maisto tiekimo grandinėms, įkūrimas trijuose didžiuosiuose miestuose.

Antroji kryptis – Kooperacijos įstatymo, supaprastintų maisto higienos reikalavimų, nustatytų Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, peržiūrėjimas. Tai reikalinga, kad ūkininkams atsivertų platesnės galimybės ne tik auginti, gaminti produktus, bet ir juos perdirbti bei realizuoti.

Trečioji kryptis veiktų savivaldybių lygmenyje, kuriant vietos maisto sistemas. Vietos perkančiosios organizacijos būtų skatinamos pirkti maistą iš vietos gamintojų.

Melioracijos fondo kūrimas – pirmieji žingsniai

Savivaldybės, prižiūrinčios valstybei priklausančios melioracijos infrastruktūrą, domėjosi melioracijos perspektyvomis. Nors drenažo sistemos yra nuolat prižiūrimos, tam 2019-2020 m. skirta maždaug po 50 mln. Eur, tačiau to nepakanka, tad melioracijos inžinerinių statinių vertė dėl ilgo tarnavimo laiko kasmet nusidėvi.

Žemės ūkio ministras K. Navickas teigia, kad netvaru melioracijos sistemų palaikymui kiekvienais metais skirti po keletą milijonų, kurių nepakanka. Anot jo, tik laiko klausimas, kada turėsime neveikiančią sistemą, todėl ministerija siekia spręsti įsisenėjusią melioracijos problemą sukuriant melioracijos fondą.

Vyriausybės programos priemonių plano projekte yra numatyta atlikti analizę ir pateikti pasiūlymus dėl melioracijos fondo kūrimo. VĮ Valstybės žemės fondui yra pavesta surinkti ir išanalizuoti statistinę informaciją apie valstybei nuosavybės teise priklausančių melioracijos inžinerinių statinių būklę ir lėšų poreikį blogos būklės statiniams rekonstruoti pagal baseinus, pabaseinius ir kadastrines vietoves.

Šiuo metu Žemės ūkio ministerija ieško finansinių šaltinių melioracijos fondo sudarymui iš žemės savininkų ir valstybės institucijų įnašų.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode