Sprogimas

Festivalio spektaklis žiūrovus atkėlė šimtmečiu atgal

Rugsėjo 26 d. Mažeikių kultūros centre vyko dar vienas XV tarptautinio Mažeikių meno festivalio renginys.

Nacionalinio Kauno dramos teatro spektaklio „Pirmeiviai“ (autorius, režisierius, pedagogas Gytis Padegimas) aktoriai susirinkusius žiūrovus nukėlė į 1920 metus, kur virte verda lietuvių dramos tėvu vadinamo režisieriaus, mūsų kraštiečio, Juozo Vaičkaus ir jo bendražygių gyvenimas.

 

Turbūt pasmalsaujate kaip atrodė teatro kūrėjų gyvenimas prieš 100-ą metų ir kaip buvo įsteigtas profesionalus dramos teatras? Į praėjusio amžiaus laikotarpį nusikelsime spektaklyje „Pirmeiviai“, kurios autorius, režisierius, pedagogas Gytis Padegimas, pasitelkęs sukauptas žinias ir faktus, atkūrė laikmetį, jo atmosferą bei profesionalaus Lietuvos teatro pirmeivių portretus bei mintis.

Veiksmas prasideda 1920-ųjų metų rudenį, režisieriaus Juozo Vaičkaus ir jo žmonos Mortos Grikšaitės-Vaičkienės bute, Kęstučio gatvėje. Čia atskiruose kambarėliuose glaudžiasi poetas bei dramaturgas Petras Vaičiūnas su sužadėtine aktorė Teofilija Dragūnaitė. Taip pat aktorės Polė Tendžulytė ir Ona Kurmytė su giminaite bei pradedantis poetas Brolytis. Čia virte verda gyvenimas: verkia kūdikis, kaista arbatos virdulys, liejasi kalbos, aistros, o svarbiausia – čia ruošiamasi pirmajam profesionalaus Lietuvos teatro vaidinimui „Joninės“ (1920.12.19) pagal H. Sudermanno pjesę. Premjeros diena išaušta…

Kūrinyje daug autentikos, detalių ir intrigų, kurios yra būdingos kūrybiniam procesui ir bohemiškam veikėjų būdui. Įdomu, kad kūrinys gimė režisieriaus G. Padegimo bute, karantino metu. Kaip jis pats sako, tuo metu „kalbėjosi“ su savo personažais ir dėliojo jų dialogus, derindamas tikslius biografinius faktus ir fantaziją.

Mažeikių kultūros centro nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode