Sprogimas

Jeruzalės Bažnyčių galvos: „Prašome spręsti radikalių grupuočių problemą“

galvosŠventosios Žemės kustodijos interneto svetainėje prieš keletą dienų pasidalinta komunikatu – Jeruzalėje reziduojančių įvairių Bažnyčių patriarchų ir vyresniųjų bendru pareiškimu dėl grėsmių krikščionių buvimui Šventojoje Žemėje, kurias kelia radikalios žydų grupės.

„Visoje Šventojoje Žemėje krikščionys tapo dažnų ir nuolatinių kraštutinių radikalių grupuočių išpuolių taikiniu. Nuo 2012 m. įvyko daugybė fizinių ir žodinių išpuolių prieš kunigus ir kitus dvasininkus, išpuolių prieš krikščionių bažnyčias. Šventosios vietos nuolat niokojamos ir išniekinamos, taip pat nuolat bauginami vietos krikščionys, kurie tiesiog siekia laisvai melstis ir gyventi savo kasdienį gyvenimą. Tokią taktiką radikalios grupuotės naudoja sistemingai siekdamos išstumti krikščionių bendruomenę iš Jeruzalės ir kitų Šventosios Žemės vietų“, – rašoma komunikate.

Jame su dėkingumu pripažįstamas Izraelio vyriausybės įsipareigojimas saugoti religijos laisvę, užtikrinti saugią ir patikimą aplinką neatsiejama vietos bendruomenės dalimi esantiems krikščionims, kurių institucijos teikia daug ir svarbių švietimo, sveikatos apsaugos paslaugų. Taip pat sudaryti sąlygas atvykti tūkstančiams piligrimams, kurie reikšmingai prisideda prie visos Izraelio ekonomikos. Bet dėl tos pačios priežasties tik dar didesnį rūpestį ir nerimą kelia vietos politikų, žemesnės grandies pareigūnų ir teisėsaugos institucijų nesugebėjimas pažaboti radikalių grupuočių.

Be to, radikalios grupuotės įsigijo ar siekia įgyti strategiškai svarbią nuosavybę Jeruzalės krikščionių kvartale, naudodamos slaptus sandėrius, spaudimą ar bauginimą, siekdamos sumažinti krikščionių skaičių, iškeldinti krikščionių šeimas, sutrikdyti cirkuliavimą istoriniais piligrimų keliais, kaip kad keliu tarp Betliejaus ir Jeruzalės.

„Prašome spręsti radikalių grupuočių Jeruzalėje keliamus iššūkius tiek krikščionių bendruomenei, tiek teisinei valstybei, siekiant užtikrinti, kad joks pilietis ar institucija nebūtų verčiami gyventi smurto ar bauginimo grėsmėje“, – rašoma Jeruzalės Bažnyčių galvų pareiškime. Jame prašoma svarstyti specialios krikščioniškosios kultūros ir paveldo zonos sukūrimą, kad būtų apsaugotas Jeruzalės senamiesčio krikščionių kvartalo vientisumas, užtikrintas jo unikalaus pobūdžio ir paveldo išsaugojimas dėl vietos bendruomenės, Izraelio valstybės ir viso pasaulio gerovės. Teisinės prielaidos tam jau egzistuoja, panašiai yra saugomas Jeruzalės istorinis žydų kvartalas. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode