Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežius: Kalėdos. Švęskime, linksminkimės, bet nepamirškime Jėzaus

svesSekmadienio vakarą vienas italų televizijos kanalas perdavė prieš keletą dienų Šv. Mortos namuose Vatikane įrašytą popiežiaus Pranciškaus pokalbį su keturiais žmonėmis, dėl savo patirtų rimtų asmeninių sunkumų ar dėl pandemijos nulemtos dabartinės sudėtingos padėties tapusių „nematomais“, atsidūrusių paribiuose.

Susitikime dalyvavo Giovanna, nedirbanti motina, daug metų žeminta ir patyrusi smurtą namuose; benamė Maria; aštuoniolikmetė skautė Maristella, kuriai pandemija atėmė norą džiaugtis; Pierdonato, buvęs kalinys, kalėjęs net 25 metus. Į Giovannos klausimą, kaip atgauti orumą, popiežius smurtą namuose pavadino „beveik šėtoniška problema“, nes jis atima orumą šeimos aplinkoje, kurioje turėtų viešpatauti švelnumas ir pagarba. Pranciškus prisipažino, kad, kai galvoja apie namuose mušamas ir niekinamas moteris, jis atsimena skulptūrinį Marijos atvaizdą Šv. Petro bazilikoje – Michelangelo „Pieta“. Pažeminta Dievo Motina laiko ant kelių nuogą nužudyto sūnaus kūną. Tačiau ji nepraranda orumo. Ši drąsos ir orumo neprarandančios motinos ikona tepalaiko moteris, kenčiančias smurtą tarp namų sienų.

Su bename Maria popiežius kalbėjosi apie jos gyvenimą perkeitusį atsitikimą, kai ji pati, gyvendama gatvėje ir nieko neturėdama, sugebėjo pagelbėti į dar didesnę bėdą patekusiam kitam žmogui. Su skaute Maristella, iš kurios pandemija atėmė gyvenimo džiaugsmą, popiežius kalbėjosi apie skundą ir protestą kaip maldą. Nereikia tokios būsenos bijoti. Reikia drąsiai Dievui išsakyti ir savo maištą prieš tai, kas slegia ir atima džiaugsmą. Su buvusiu kaliniu Pierdonato buvo kalbama apie viltį, kuri neapleidžia net ir po kalėjime praleistų dešimtmečių.  

Baigdamas pokalbį popiežius kreipėsi tiesiai į žiūrovus ir paklausė, ką jie mano apie Kalėdas, kaip ketina jas švęsti? „Kas yra Kalėdos? Ar tai Kalėdų eglutė? Kūdikio ant motinos kelių statulėlė? Visada atsiminkime, kad Kalėdos – tai visų pirma Jėzaus atėjimo pas mus šventė“, – sakė Pranciškus. „Stabtelėkite ir pagalvokite apie Kalėdas kaip apie taikos žinią. Linkiu jums Kalėdų su Jėzumi, tikrų Kalėdų. Ar tai reiškia, kad negalime valgyti? Negalime dalyvauti vakarėliuose? Ne, švęskite, valgykite, bet darykite tai su Jėzumi, t. y. su ramybe širdyje. Dovanokite dovanas, bet nepamirškite Jėzaus. Kalėdos – tai Jėzus, kuris ateina paliesti mūsų širdies, Jėzus, kuris ateina paliesti mūsų šeimos, kuris ateina pas mus, į mūsų namus, į mūsų širdį, į mūsų gyvenimą.“ (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode