Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežius Pranciškus pagerbė moterų vaidmenį skatinant taiką pasaulyje

Popiežius Pranciškus šeštadienį kalbėjo, kaip moterys geba skatinti taiką pasaulyje, o smurtą prieš moteris prilygino Dievo įžeidimui.

Katalikų Bažnyčia sausio 1-ąją mini dieną, skirtą taikai pasaulyje, o per vėlyvąsias ryto mišias Vatikano Šv. Petro bazilikoje buvo pagerbta ypatingas Švč. Mergelės Marijos, kaip Jėzaus motinos, vaidmuo tikėjime.

Motinos „moka įveikti kliūtis ir nesutarimus bei įskiepyti taiką“, skelbdamas homiliją kalbėjo Pranciškus.

„Tokiu būdu jos problemas paverčia atgimimo ir augimo galimybėmis. Jos gali tai padaryti, nes žino, kaip išlaikyti, kaip sujungti įvairias gyvenimo gijas, – kalbėjo pontifikas. – Mums reikia tokių žmonių, galinčių megzti bendrystės ryšius vietoje konfliktų ir susiskaldymo spygliuotos vielos tiesimo.“

Pranciškus paragino visus stiprinti pastangas padėti motinoms ir apsaugoti moteris.

„Kiek smurto yra nukreipta prieš moteris! Užteks! Įskaudinti moterį – tai įžeisti Dievą, kuris mūsų žmogiškumą perėmė iš moters“, – kalbėjo popiežius, nes pagal krikščionių tikėjimą Jėzus yra laikomas Dievo sūnumi.

Popiežius pašlovino moteris, įskaitant motinas, sakydamas, kad jos „nesiekia išnaudoti pasaulio, o padovanoti jam gyvybę. Moterys, žiūrėdamos „širdimi“, gali sujungti svajones ir siekius su konkrečia realybe, nenukrypdamos į abstrakciją ir sterilų pragmatizmą.“

Įsipareigodamas, kaip popiežius, suteikti moterims didesnį vaidmenį Bažnyčioje, Pranciškus taip pat yra aiškiai pažymėjęs, kad kunigystė yra skirta vyrams.

Prieš Naujųjų metų Mišias Pranciškus kalbėjo apie savo vilties ir taikos strategiją.

„Visi gali dirbti išvien kurdami taikesnį pasaulį, pradedant nuo savęs paties ir santykių šeimoje, tada – santykių su visuomene ir aplinka ir baigiant žmonių ir tautų santykiais“, – tviteryje parašė Pranciškus.

Išskyrus popiežių ir choro, sudaryto iš berniukų ir suaugusiųjų, narius, pamaldų dalyviai dėvėjo veido kaukes, laikydamiesi COVID-19 prevencijos priemonių.

85 metų Pranciškus yra pasiskiepijęs nuo koronaviruso, o per mišias, vykusias Naujųjų metų išvakarėse, kurioms bazilikoje vadovavo Vatikano kardinolas, dėvėjo kaukę. Tai buvo retas atvejis, nes popiežius vengia dėvėti kaukes per viešas ceremonijas.

Vatican media nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode