Sprogimas

Lietuvos krikščionys kviečia palaikyti Suomijos parlamentarę, kuri bus teisiama už Biblijos citavimą

Lietuvos krikščionys išreiškė ypatingą susirūpinimą precedento neturinčiais įvykiais kaimyninėje šalyje.

Sausio 24 dieną Helsinkyje numatomas pirmasis teismo posėdis, kuriame bus nagrinėjama ypatingos svarbos byla – Suomijos parlamentarei Päivi Räsänen už Biblija paremto požiūrio sklaidą pareikšti įtarimai dėl „etninio kurstymo“ ir „neapykantos kalbos“. Už tai politikei numatyta iki dvejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Politikės P.Räsänen krikščionišką požiūrį bei teisę išpažinti ir skelbti savo religinius įsitikinimus palaiko ir kviečia nelikti abejingais praėjusią vasarą įsteigta Lietuvos krikščionių darbuotojų profesinė sąjunga. Jos pirmininkas, žinomas verslininkas, drąsiai išpažįstantis katalikų tikėjimą Audrius Globys, itin atidžiai sekantis trejus metus trunkančią buvusios Suomijos vidaus reikalų ministrės teisinę kovą, tvirtina, kad „ši byla yra labai svarbi, ja kuriamas teisinis precedentas, kuomet žmogus gali netekti laisvės už savo religines pažiūras bei įsitikinimus“.

Užkliuvo politikės pateikta Biblijos ištrauka

Teisinis P.Räsänen persekiojimas prasidėjo 2019 metų birželį, kai ji socialiniame tinkle Twitter kreipėsi į liuteronų bažnyčios vadovybę, išreikšdama abejonę tuo, kad jie oficialiai remia LGBT renginį „Pride 2019“, pridėdama Biblijos teksto citatos nuotrauką. Dėl šio poelgio ji buvo apklausiama 4 valandas policijoje, jai buvo pareikšti įtarimai dėl „etninio kurstymo“, už kurį moteriai gresia iki dvejų metų įkalinimas arba bauda.

Negana to, Suomijos generalinė prokurorė parlamentarei P.Räsänen, penkių vaikų motinai, atnaujino seniai nutrauktą bylą dėl krikščioniškai organizacijai parašytos knygelės apie žmogaus lytiškumą „Kaip vyrą ir moterį Jis sukūrė juos – homoseksualūs santykiai meta iššūkį krikščioniškai žmonijos sampratai“; knygelė išleista 2004 m., t. y. gerokai anksčiau nei Suomija 2017 m. įteisino tos pačios lyties asmenų santuokas.

Taip pat parlamentarei pridėtas ir trečias kaltinimas už komentarus, išsakytus Suomijos radijuje 2019 m. tema „Ką Jėzus manytų apie homoseksualus?“. Liuteronų vyskupas Juhana Pohjola, prieš 17 metų paskelbęs lankstinuką su politikės komentaru, taip pat kaltinamas skleidęs neapykantą kurstančią kalbą.

Räsänen gina teisę išpažinti savo tikėjimą

Tiek P.Räsänen, tiek J.Pohjola yra žinomi visuomenės veikėjai Suomijoje, atmetantys jiems mestus kaltinimus homofobija ir neapykantos kurstymu. P.Räsänen yra ypač ryški – parlamentarė nuo 1995 m., krikščionių demokratų pirmininkė nuo 2004 iki 2015 m. ir vidaus reikalų ministrė 2011–2015 m. (beje, buvo atsakinga už Bažnyčios reikalus Suomijoje).

„Šie policijos tyrimai susiję su klausimu, ar legalu viešai išpažinti ir skleisti Biblija paremtą požiūrį į žmogaus ir Dievo santykį, – sakė P.Räsänen. – Ginsiu savo teisę išpažinti tikėjimą, kad iš nieko daugiau nebūtų atimta teisė išpažinti religiją ir reikšti savo įsitikinimus.

Laikausi nuomonės, kad mano pasisakymai yra teisėti ir neturėtų būti cenzūruojami. Aš neatsisakysiu savo pažiūrų. Bauginimai neprivers manęs slėpti tikėjimo. Kuo daugiau prieštaringų temų krikščionys sutinka tylėdami, tuo labiau siaurėja erdvė, kur galioja teisė laikytis savo įsitikinimų ir juos reikšti.

Negaliu sutikti su tuo, kad už tai, jog skelbiu savo religinius įsitikinimus, turėčiau būti įkalinta. Niekam negrasinau, nešmeižiau, neįžeidinėjau – tokios savo kaltės nematau. Visi mano teiginiai pagrįsti Biblijos mokymu apie santuoką ir seksualumą“, – pasakė ji.

Lietuvos krikščionys kviečiami palaikyti Suomijos parlamentarę

Atliepdami į šią tarptautinio lygmens bylą, interneto svetainėje citizengo.org piliečiai kviečiami pasirašyti peticiją-kreipimąsi už tai, kad Suomijos parlamentarei būtų panaikinti trys anksčiau išvardinti kaltinimai dėl „etninio kurstymo“ ir „neapykantos kalbos“ (pasirašyti galima čia - https://citizengo.org/en-row/rf/202354-voicing-christian-beliefs-should-not-be-crime)

Peticijos autoriai siekia surinkti 500 tūkst.parašų (dabar pasirašiusiųjų daugiau kaip 280 tūkst.).

„Kviečiame Lietuvos krikščionis solidarizuotis su Suomijos krikščionimis ir aktyviai pasirašyti citizengo.org platformoje patalpintą peticiją-kreipimąsi.

Teisinis P.Räsänen persekiojimas dėl jos religinių įsitikinimų yra labai pavojinga tendencija, kurianti teisinį precedentą, kuris gali tapti aktualus ir Lietuvoje, jeigu bus priimti šiuo metu Seime svarstomi įstatymai dėl lyčiai neutralios partnerystės įteisinimo, ideologinių Stambulo konvencijos nuostatų perkėlimo į mūsų teisinę sistemą bei neapykantos kalbos įstatymo naudojimo kaip teisinio instrumento siekiant riboti Lietuvos piliečių sąžinės, religijos ir žodžio laisvę“, teigia Lietuvos krikščionių darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas A.Globys.  

Kreipimasis į Suomijos generalinę prokurorę

Pasirašydami peticiją išreiškiate, kad tokie krikščionys, kaip Päivi Räsänen, negali būti persekiojami už tai, kad išreiškė savo įsitikinimus, skelbdami Biblijos eilutes ir savo religinius įsitikinimus visuomenei svarbiais klausimais.

Gerbiama Suomijos generaline prokurore Raija Toiviainen,

Aš sužinojau, kad Suomijos parlamentarei Päivi Räsänen gresia įkalinimas už tariamus „neapykantos kalbos“ nusikaltimus. Už asmeninių įsitikimų taip, kaip jie randami Biblijoje, pareiškimą asmuo negali būti baudžiamas nei įkalinamas. Todėl reikalauju, kad būtų tuojau pat atsiimti trys p. Räsänen pateikti baudžiamieji kaltinimai „neapykantos kalba“.

Teisė į religijos laisvę ir teisė reikšti savo įsitikimus yra kertinė žmogaus teisė (įrašyta Visuotinėje žmogaus teisių deklaracijoje, 18 ir 19 straipsniuose ir Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos 11 straipsnyje ), dalis šių straipsnių apima ir laisvę skelbti savo nuoširdžiai išpažįstamą tikėjimą – ir ne tik skelbti, bet ir praktikuoti. Šiuo atveju Räsänen tiesiog vadovaujasi Biblijos mokymu. Tiems, kas šiam požiūriui nepritaria, ji neparodė jokio piktavališkumo, įniršio ar pagiežos. Pažvelgus į gilesnes šio priežastis, tai ne kas kita, kaip pastangos nutildyti kalbančius tiesą.

Nubaudus tokius asmenis, kaip Räsänen, susidarys labai pavojingas precedentas, jau nekalbant apie tai, kad taip užgniaužiamas sąžiningas, atviras viešas dialogas. Galiausiai sekimas Jėzumi traktuojamas kaip nusikalstama veikla, o Biblijos mokymo priminimas kaip „neapykantos kalba“, pasiremiant vien savavaliu apibrėžimu to, kas galėtų būti „įžeidžiama“.

Aš raginu jus apsispręsti už Räsänen, pasirenkant palaikyti demokratinę išraiškos laisvės teisę.

Erlendo Bartulio nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode