Sprogimas

Popiežius: padėkime žmonėms atpažinti melą apie vakcinas

Sausio 28 d. rytą popiežius Pranciškus susitiko su tarptautinio katalikiško žiniasklaidos konsorciumo „Catholic fact-checking” nariais, kurie padeda žiniasklaidos vartotojams atpažinti netikras arba sąmoningai klaidinančias žinias apie pandemiją ir ypač apie vakcinas nuo COVID-19.

Šiais laikais akivaizdžiai matome, kad kartu su pandemija plinta ir vadinamoji infodemija – baime paremtas tikrovės iškraipymas, kai visuomenėje skleidžiamos ir komentuojamos netikslios arba tyčia suklastotos žinios, sakė popiežius. Dėl to labai reikalingas žiniasklaidos darbuotojų bendradarbiavimas su mokslo atstovais, kad žmonės būtų informuoti apie medicinos tyrimus ir vis tobulėjančias kovos su ligomis priemones. Popiežius šia proga pakartojo tai, ką prieš keletą metų buvo sakęs per susitikimą su vieno Italijos medicinos universiteto atstovais: „Reikia skleisti žinias, dalytis patirtimi, mokslas privalo tarnauti visiems“. Tai galioja ir vakcinoms. Pasak popiežiaus, kiekvienas žmogus turi teisę į teisingą informaciją, kiekvienam žmogui turi būti užtikrinta galimybė susidaryti nuomonę remiantis moksliniais duomenimis, o ne melagienomis. Teisinga informacija turi būti užtikrinta visų pirma tiems, kurie turi mažiau galimybių, silpniausiems ir pažeidžiamiausiems.

Popiežius prašė siekiant užsibrėžto tikslo – kovoti su dezinformacija, melagienomis ir manipuliavimu silpniausiųjų sąžinėmis – niekada nepamiršti esminio skirtumo tarp netikrų žinių ir žmogaus asmens. Reikia kovoti su netikromis naujienomis, tačiau visada turime gerbti žmones, kurie jomis tiki ar jas platina, labai dažnai neturėdami aiškaus supratimo ir atsakomybės. Krikščionis komunikacijos specialistas turi vykdyti savo pašaukimą Evangelijos stiliumi, turi tiesti tiltus, ugdyti taiką ir visų pirma ieškoti tiesos. Tikrovė visada sudėtingesnė, nei mums atrodo, todėl turime gerbti žmonių abejones, nerimą ir klausimus, stengdamiesi juos palydėti ir niekada nežiūrėti į juos iš aukšto.

Turime stengtis, kad komunikacijos tinklais sklistų teisinga informacija apie COVID-19 ir vakcinas, tačiau neturime kurstyti nesantaikos ir kurti getų. Pandemija reikalauja neišleisti iš akių to, kas svarbiausia, – suvokimo, kad turime gelbėtis visi kartu. Nepamirškime, kad vakcinos ir gydymas turi būti prieinami visiems, net ir neturtingiausiems. Atminkime, kad, jei norime, kad visas pasaulis pasveiktų, turime gydytis visi kartu.

Nepavarkime tikrinti naujienų, atsakingai skelbkime informaciją ir visada būkime budrūs, atsimindami, kad tiesos ieškojimas negali būti palenktas komercijos dėsniams ar galingųjų interesams. Popiežius šia proga priminė evangelinę tiesos sampratą. Krikščioniui tiesa nėra tik sąvoka, susijusi su tikrovės vertinimu. Tiesa yra viso gyvenimo pagrindas. Šia prasme vienintelis tikrai patikimas ir vertas pasitikėjimo, vienintelis  tikras yra gyvasis Dievas.

Asociatyvi Vatican News nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode