Sprogimas

Šventasis Sostas: auga antisemitizmo plitimo per internetą pavojus

pavojusKova su antisemitizmu prasideda pripažinimu, jog jis egzistuoja mūsų visuomenėse, pareiškė Šventojo Sosto atstovas Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) suvažiavime.

Kreipdamasis į visų 57 ESBO priklausančių valstybių atstovus, mons. Januszas Urbanczykas priminė popiežiaus Pranciškaus žodžius, jog „antisemitizmo pavojus vis dar tyko Europoje ir kitur“ ir kad „negalima leisti, kad perdegtų saugiklis“.

Januszas Urbanczykas, Šventojo Sosto nuolatinės misijos ESBO vadovas, kalbėjo vasario 7–8 d. Varšuvoje ESBO suvažiavime apie kovą su antisemitizmu Europoje.

Jis ragino pripažinti, jog nei vienas ESBO regionas neturi imuniteto prieš antisemitizmą. Žydai ir žydų bendruomenės dar šiandien patiria smurtą – grasinimus ir užpuolimus, galinčius pareikalauti aukų, vandalizmo veiksmus prieš sinagogas, žydų kapines ir nuosavybę.

Tokie dalykai neįvyksta be juos kurstančių jausmų ir nusistatymų, kuriuos žadina mūsų visuomenėse glūdintis antisemitizmas. Ypač per internetą plinta konspiracinės teorijos ir Holokausto subanalinimas, paūmėjęs pandemijos laikotarpiu, sakė Šventojo Sosto atstovas.

Patikinęs, kad religinių bendruomenių, jų narių ir turto saugumas yra tiesioginė religijos ar tikėjimo laisvės apsaugos pasekmė, J. Urbanczykas priminė, jog ESBO šalys turi bendrą pareigą ne tik užtikrinti žydų bendruomenių, kaip ir visų kitų religinių bendruomenių, apsaugą nuo išpuolių, bet ir garantuoti tokių nusikaltimų prevenciją, o ne tik bausti už įvykdymą.

Januszas Urbanczykas keturis kartus pasisakė visomis suvažiavimo Varšuvoje nagrinėtomis temomis, tarp jų – apie jaunimo ugdymą žydų ir romų diskriminavimo atžvilgiu ir priemones kovai su antisemitizmu, plintančiu per internetą.

Šventojo Sosto atstovas atkreipė dėmesį, jog antisemitinis turinys socialiniuose tinkluose turi savo publiką pasaulyje, gali labai greitai virsti užkrečiamu, labai plačiai pasklisti. Turinio kūrėjams nesunku nuslėpti savo tapatybę, o tai apsunkina teisėsaugos darbą.

Pasak Januszo Urbanczyko, per internetą plintantis antisemitizmas gali vesti prie smurto, kuris neatsiranda staiga, o yra tragiškas paskutinis etapas pavojingo slydimo, kuris prasideda pašaipomis, socialiniu nepakantumu ir diskriminacija.

Šventojo Sosto atstovas patikino, kad jei norime, kad tos pačios teisės, kurios galioja žmonėms realiame bendravime, būtų užtikrintos ir interneto erdvėje, reikia reikalauti, kad ir atitinkamos pareigos bei atsakomybė, kurios yra privalomos žmonėms realiame bendravime, būtų taikomos ir bendravimui per internetą. J. Urbanczyk įsakmiai ragino ypač atsižvelgti į interneto tiekėjų ir socialinių tinklų vaidmenį. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode