Sprogimas

Kard. Grech: mylimoji Amazonija kuria naują gyvybę Bažnyčiai

mylimojiPraėjus dvejiems metams po apaštalinio paraginimo „Querida Amazonija“ (Mylimoji Amazonija) paskelbimo, Vyskupų sinodo generalinis sekretorius sako, jog Šventoji Dvasia toliau dvelkia iš Amazonijos Bažnyčios ir įkvepia Visuotinę Bažnyčią. 

„Dvasia tebedvelkia iš Amazonijos praėjus dviem metams po apaštalinio paraginimo „Querida Amazonia” (Mylimoji Amazonija) paskelbimo ir teikia naują gyvybę Bažnyčiai.“ Kardinolas Mario Grech, Vyskupų sinodo generalinis sekretorius, kalba apie paraginimą praėjus dviem metams po jo paskelbimo 2020 m. vasario 2 d. Jis buvo parengtas po 2019 m. spalio 6–27 d. Vatikane vykusio Vyskupų sinodo apie šį regioną tema: „Amazonija: nauji keliai Bažnyčiai ir integraliai ekologijai“.

Daugelis atsiliepimų, gautų iš bažnytinių ir pilietinių grupių, išskiria du esminius dokumento elementus: ten įsikūrusių tautų gyvenimas ir pažadas gerbti jų balsą ieškant tikro atsivertimo.

Kardinolas pastebi, kad tam reikia laiko – kai kurios sėklos dar dygsta, bręsta, kitos neatnešė vaisių, bet daugelis užaugo, žydi, ir toliau teiks gyvybę ateinančioms kartoms. Dokumentas išlieka aktualus kaip ir tada – tai meilės laiškas, parašytas Dievo tautai ir su ja, kuri kaip piligrimas keliauja šioje gražioje, bet išgąsdintoje teritorijoje. Nuo dokumento paskelbimo Dievas ir toliau apsireiškia Amazonijos žmonių gyvenime.  Kardinolas kalba apie socialines, kultūrines, ekologines, bažnytines svajones, kurias pažadino šis apaštalinis paraginimas, jos atgaivina Vatikano II Susirinkimo kvietimą ir tampa įrankiu, pasitarnausiančiu Bažnyčiai siekiant integralaus sinodinio atsivertimo, kuriam kviečia ateinantis sinodas.

Vyskupų sinodo generalinis sekretorius pastebi, kad besiruošiant Sinodui apie Amazoniją, popiežius yra pasakęs: „Periferijos yra centras“. Tai gali būti suprantama kaip esminis Evangelijos elementas, galintis nušviesti tuos dvejus metus po dokumento paskelbimo. Vadinasi, tai, kas „anksčiau buvo atmesta ar antraeilis šioje teritorijoje, tapo kertiniu akmeniu, gydančiu sugriuvusį pasaulį ir sukuriančiu naujas galimybes Bažnyčiai“.

Toks kelias, kur marginalizuotieji tampa gyvenimo šaltiniu, yra kaip Jėzaus kelias. Amazonijos žmonių balsas keičia pastoracinį modelį jų Bažnyčioje, tai tampa atsinaujinusio gyvenimo šaltiniu Bažnyčiai ir pasauliui.

Įsiklausydama į Amazonijos žmonių balsą ir įtraukdama juos priimant sprendimus bažnytiniuose projektuose, Bažnyčia sustiprėjo. Kalbėdamas apie  2023 m. Sinodą, kurio tema – bendrystė, dalyvavimas, misija, kardinolas sakė, jog mes negalime kalbėti apie sinodalumą be veiksmingo Dievo tautos dalyvavimo. Kardinolas Grech pranešė, kad popiežius Pranciškus ruošiasi įsteigti bažnytinę konferenciją Amazonijai, kuri būtų kaip Sinodo ir apaštalinio paraginimo vaisius. Šiuo metu įvairios komisijos ir darbo grupės stengiasi įgyvendinti svarbiausias užduotis, išsakytas „Querida Amazonia“ dokumente Bažnyčios misijai.

(DŽ/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode