Sprogimas

Migrantų dienos tema: „Kurkime ateitį kartu su migrantais ir pabėgėliais“

dienosTarnavimo integraliai žmogaus pažangai dikasterija pranešė būsimos Pasaulinės migrantų ir pabėgėlių dienos temą, kurią parinko popiežius Pranciškus ir kuri pabrėžia teigiamą migracijos aspektą – galime augti ir kurti kartu.

2022 metų rugsėjo 25 dieną Pasaulinė migrantų ir pabėgėlių diena bus paminėta 108-ąjį kartą. Jos ištakos yra 1914 metų, popiežiaus Benedikto XV iniciatyva, kvietimas Italijos vyskupijoms skirti specialią dieną pačių italų emigrantų temai, daryti rinkliavas jų reikmėms, rengti dvasininkus sielovadiniam darbui tarp italų bendruomenių kitose šalyse. Tačiau tuo pat metu prasidėjęs I Pasaulinis karas privertė dėmesį atkreipti į bet kokios kilmės migrantus ir pabėgėlius. Priverstinė, karų ir konfliktų skatinama migracija vyksta ir šiandien. Kita vertus, reikšminga migracijos srauto dalis visuose kontinentuose yra lemiama to, kas vadinama globalizacijos terminu, visokeriopu žmonių ir tautų suartėjimu.

Pabėgėlių priėmimas, migrantų integracija yra nelengvas uždavinys ir sunkus darbas, kuris reikalauja pastangų iš visų pusių. Kita vertus, netiesa, kad migrantai ir pabėgėliai yra vien problemų ir konflikto sinonimai. Daug civilizacinių pasiekimų gimė būtent iš tautų, kultūrų ir idėjų mainų. Ekonomistai pabrėžia migracijos naudą tiek migrantų kilmės, tiek priėmimo šalims. Galima būtų  rasti daug socialinio ir dvasinio augimo pavyzdžių. Taip pat ir Bažnyčios gyvenime.

Būtent šiuos teigiamus aspektus, suskirstytus į šešias potemes, rašoma Tarnavimo integraliai žmogaus pažangai dikasterijos pranešime, popiežius Pranciškus ketina pabrėžti savo tradicinėje žinioje šiemetinei Pasaulinei migrantų ir pabėgėlių dienai. Tai byloja jos tema ir antraštė: „Kurkime ateitį kartu su migrantais ir pabėgėliais“. Nuo kovo pabaigos, priduriama dikasterijos komunikate, prasidės informavimo kampanija, kuria žingsnis po žingsnio bus išryškintos visos potemės. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode