Sprogimas

J.-C. Hollerichas: daryti visa, kas įmanoma, kad padėtume Ukrainai

padetumeFlorencijoje praėjusią savaitę vykusiame susitikime apie saugumo ir migracijos iššūkius Viduržemio jūros regione buvo nuolat sugrįžtama prie Ukrainos temos.

Susitikime vasario 24–27 dienomis dalyvavęs arkivyskupas iš Liuksemburgo, kardinolas Jean-Claude Hollerichas, COMECE pirmininkas, interviu sekmadienį Šventojo Sosto portalui Vatican News prašė, kad tarptautinė bendruomenė taikytų maksimalias ekonomines priemones karui sustabdyti ir kad Rusijos visuomenėje tie, kurie nepritaria ginkluotam įsiveržimui į Ukrainą, priešintųsi atvirai, išmaniais būdais.

Vyksta žudynės, bet jos nėra nesustabdomos“, – tokia antrašte Šventojo Sosto komunikacijos dikasterijos portalas Vatican News italų kalba pristatė pokalbį su kardinolu, kuris, be COMECE (Europos Sąjungos vyskupų konferencijų komisijos) pirmininko pareigų, taip pat yra CCEE (Europos vyskupų konferencijų tarybos) vicepirmininkas.

Ar, tai kas vyksta Ukrainoje, nesustabdoma?

Nemėgstu žodžio „nesustabdoma“. Mes visuomet turime puoselėti viltį. Mūsų viltis turi pagrindą, jei stengiamės užtikrinti taiką ir padėti Ukrainos tautai. Padėtis sunki, itin sunki. Turime daryti viską, kas įmanoma, negalime tapti fatalistais. Fatalistai negali padėti. Dievas suteikė laisvę, kad galėtume padėti.

Ką reiškia daryti viską, kas įmanoma?

Tarptautinė bendruomenė negali siųsti karių į Ukrainą, nes tai reikštų pasaulinio karo pradžią. Tačiau galimybių skelbti ekonomines priemones tikrai netrūksta ir, manau, neturtime dvejoti jas taikyti, net jei jų pasekmės paliestų ir mus, nes jos mums bus nedidelės, palyginti su dabartinėmis Ukrainos kančiomis. Reikia priemonių, kurios, kad ir mums kenksmingos, galėtų užbaigti šias žudynes.

Ar jų užteks, kad Rusija nusileistų?

Visuomet galime daryti daugiau.

Ką reiškia matyti vaizdus vaikų, besislapstančių su motinomis, kai jų vyrai išėję kovoti, kad apgintų Ukrainą?

Man labai skaudu pagalvojus apie šių moterų ir vaikų išgyvenimus. Jos nežino, ar vyras gyvas, ar išsigelbės? Kaip ir vyrai nežino, ar šeima saugi, ar išvyko į užsienį, ar ten buvo priimta, nežino, ar kada nors vėl susitiks. Skaudu, nes Dievas nenori, kad tokia būtų šeima, žmonijos bendruomenė. Dievas nori, kad būtume kartu. Dievas nori gyvos meilės. Tai, kas vyksta, yra baisi tragedija, dėl to man labai skaudu.

Kokią žinią turime siųsti Rusijos gyventojams?

Kad kariauti yra blogis.

Bet ne visi to nori.

Taip, gerai žinau, mačiau per TV, ypač jaunimas nenori. Manau, kad. net jei labai pavojinga, nes yra rizika būti suimtam, reikia išreikšti pasipriešinimą kitais, nepavojingais būdais, išmaniai, su vaizduote, rasti būdą, kaip išreikšti nepritarimą ir tai daryti. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode